2024. április 26., péntek

Új, feszített víztükrű medence Bajsán

Négy évvel ezelőtt kezdték el a bajsaiak felújítani a falu 1956-ban épült fürdőmedencéjét. A munkálatok közben kiderült, hogy a régi falak annyira tönkrementek, hogy teljesen újjá kell őket építeni. Miután a betonfalakat felhúzták, megtörtént a medencekomplexum megépítése és a szűrőrendszer felszerelése. Az építkezés eredményét tegnap megtekintette Kislinder Gábor községi elnök és küldöttsége.

Lackovics Károly, a helyi közösség elnöke, és Kislinder Gábor a községi tanács tagjaival az új fürdőmedence előtt (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Lackovics Károly, a helyi közösség elnöke, és Kislinder Gábor a községi tanács tagjaival az új fürdőmedence előtt (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– A bajsai fürdő építésének költségeire az idén 22 millió dinár körüli összeget irányoztunk elő Topolya község költségvetéséből, és a további munkálatokat is már belekalkuláltuk a következő évi kiadásokba. A továbbiakban körülbelül 5 millió dinárra lesz szükség, vagyis, hogy március végére, még az idegenforgalmi idény kezdete előtt működőképes legyen – nyilatkozta a községi elnök, aki elmondta azt is, hogy a bajsaiak kérték a fürdő körüli terület rendezésében is a község segítségét.

– A lépcsők hiányoznak még, illetve a medencét körbevevő terület füvesítése, parkosítása van hátra, az öltözők és a toalettek megépítése az, amit a közeljövőben meg kell ejteni. A fejlesztési céljainkat eddig Topolya község területén sikerült úgy megejteni, hogy nem kellett kölcsönhöz folyamodnunk. Ennek az az oka, hogy rendszeresen befutnak hozzánk a tartományi és a köztársasági nyertes pályázatokból származó fejlesztési eszközök – mutatott rá Kislinder, aki a sajtónak tett nyilatkozatában utalt arra, hogy a községben több fürdőkomplexum áll a pihenni, úszni vágyók rendelkezésére, ami közül jelenleg leginkább a topolyai Vénusz újjáépítése áll a figyelem középpontjában. Jövő évtől folytatódik a bácskossuthfalvi Rekreációs Központ bővítése, mintegy 34 millió dinár értékben, készülnek a pacséri gyógyfürdő tatarozására is, illetve Zentagunaras helyi közössége is minden erejét a következő időszakban egy üdülőkomplexum kiépítésére fordítja.

Az új bajsai medence méreteiben megegyezik a korábbival (Kazinczy Paszterkó DIana felvétele)

Az új bajsai medence méreteiben megegyezik a korábbival (Kazinczy Paszterkó DIana felvétele)

A bajsai fürdő műszaki jellemzőit Györe István, a munkálatok kivitelezője, a palicsi Aquabau vállalat igazgatója ismertette.

– Túlfolyó rendszeres, feszített víztükrű medencéről beszélünk, 33 m hosszú és 25 m széles, illetve 1,20 m-től fokozatosan 2,20 méterre mélyülő. A víz tisztaságát a vegyi tisztítás mellett 10 szűrő biztosítja, ami azt jelenti, hogy óránként 320 köbméter vizet szűr át. A tisztító berendezés valójában homokszűrő rendszeres, ami megfelel a jelenlegi európai előírásoknak. A medence 1500 m3 űrtartalmú, és a felszerelése 1,5 hónapot vett igénybe – nyilatkozta a kivitelező, aki elárulta azt is, hogy a konstrukció „vízzáróságát” speciális PVC fólia biztosítja.

Lackovics Károly, a bajsai helyi közösség tanácselnöke elmondta, hogy készen van a folytatáshoz szükséges tervdokumentáció is.

– A medencéhez tartozó mosdók kiépítésére még az idén megjelentetjük a közbeszerzési pályázatot. Jövő nyáron minden reményünk szerint már beindulhat a medence üzemeltetése. A további elképzeléseink között szerepel egy gyermekmedence kiépítése, illetve egy, az étkezésre is alkalmat adó vendéglátóipari létesítmény felépítését is tervbe vettük. Ha már kész lesz a labdarúgó-pályánk felújítása is, mondhatom, hogy egy sportközponttal gazdagodik a falunk – tette hozzá Lackovics, aki elárulta azt is, hogy a karbantartási előírások miatt telente vízzel védik majd a medencét. A falu tanácselnöke elmondta, hogy az új fürdőt éjjel-nappal biztonsági kamerarendszerrel figyeltetik meg, de arra kért minden bajsait, hogy igyekezzenek megóvni a falu új medencéjét.