2024. április 25., csütörtök

Tündérhonban a temerini elsősök

A Vándor Bábszínház bemutatta A szorgalmas és rest lány című mesejátékot

Tóth Lívia és Garbac Sarolta interaktív bábelőadását pénteken délután a temerini Tájházban láthatta a kis közönség.

Fotó: Ádám Jennifer

Fotó: Ádám Jennifer

A darab szerzői az eredeti meséhez igazodva a jó és a rossz, illetve a negatív és pozitív tulajdonságok kiélezését választották fő motívumként. Míg a mese levonja a tanulságot, az előadás inkább kérdéseket tesz fel, majd végül az ítélkezés lehetőségét is a gyerekekre bízza. Az idei, immár tizennegyedik előadásán sem hagyta a bábszínház a közönséget csupán nézői szerepben, a gyerekek szinte az elejétől a végéig a produkció aktív részesei voltak. Együtt játszottak, énekeltek a szereplőkkel, végül pedig kis tündérekké változva a szorgalmas lánynak ítélték oda a kincset. A darab osztatlan sikert aratott, a gyerekek sok kacagással és tapssal jutalmazták a játékot. A társulat elsősorban a magyar kultúrát képviseli, műsoraikban túlnyomóan népmese-feldolgozások szerepelnek. Nagy hangsúlyt fektetnek a magyar népi kultúra megismertetésére, teszik ezt a népdalok, illetve a népviseletbe öltöztetett bábok segítségével.

A Vándor Bábszínház tegnap és tegnapelőtt Adán és a település környékén lépett fel, a hónap végén a budapesti gyerekek láthatják majd egyik, korábbi előadásukat. Meghívast kaptak Németországból is, oda valószínűleg tavasszal utaznak.

– Nyolc évvel ezelőtt, amikor a Vándor Bábszínházat útjára indítottuk, felvázoltunk magunknak egy útvonalat. Úgy döntöttünk, hogy a népmesék útján indulunk el. Ennek az egyetlen, nagyon egyszerű oka az, hogy magyarok lévén ez az a kultúra, amit népszerűsíteni szeretnénk. Ez az, amiről azt érezzük, hogy leginkább fogékonyak rá a gyerekeink – magyarázta Sarolta. Hozzátette, hogy az előadások elkészítésénél próbálnak arra is törekedni, hogy ne csak a gyerekek, hanem a felnőttek számára is élvezhetőek legyenek az előadások. A Vándor Bábszínház 2011-ben alakult meg a Vajdaságban működő magyar oktatási intézmények látogatása céljából. Az előadás elkészítésében nagy segítséget jelentett a Bethlen Gábor Alap és a temerini önkormányzat támogatása.