2024. április 24., szerda

Megkezdődött a fűtési idény

Tizennégy Celsius-fok alatt működik a rendszer

A Szabadkai Távfűtőművek Kommunális Közvállalat szolgáltatásait igénybe vevők a hétvégén tapasztalhatták, hogy bizony megkezdődött a fűtési idény, és a hűvös estéken kellemes meleg sugárzik a radiátorok felől. Az előrejelzések szerint az elkövetkező időszakban beköszönt a vénasszonyok nyara, és a hétvégétől a hőmérők higanyszála várhatóan 20 °C feletti hőmérsékletet mutat majd, így a fűtés is leáll, de a Távfűtőművek ígérete szerint a mintegy 10 500 háztartás az előírásokkal összhangban jut hőenergiához.

Ábrahám Attilával, a Távfűtőművek ellátórendszerének főmérnökével beszélgettünk a közvállalat aktualitásairól.

– A mögöttünk álló karbantartási periódust leginkább az üzemünk energiahatékonyságának és a működés hatásfokának javítása jellemezte. Májustól több mint 600 technológiai műveletet végeztünk el a teljes rendszeren. A minden évben ismétlődő teendőket időben elvégeztük, és szeptember 15-ére felkészültünk az úgynevezett funkcionális próbákra, amit a városi rendelet ír elő. A próbák megtörténtek, és október elsején készen álltunk a fűtési idény megkezdésére. Az üzemen kívül az ellátórendszer karbantartása is a mi feladatunk. A csőrendszer 95 százalékát felújítottuk az elmúlt tíz évben, tehát egy új rendszerünk van, amivel még nem volt problémánk. A rendszernek van egy szivárgás érzékelő rendszere, ami által tudjuk, hogy hol lehetséges szivárgás és probléma, és ez alapján tudunk interveniálni. A fennmaradó öt százalék a város szívében, olyan érzékeny utcaszakaszok alatt húzódik, ahol maga a Távfűtőművek nem tud munkálatokat végezni, ott egy városi szinten koordinált beruházás alkalmával, az egész utca felújításával együtt kerülhet sor a csövek cseréjére. Ezenkívül a hőállomások felügyelete is alánk tartozik. Azokat a hőállomásokat, amelyek tömbházakat látnak el, minden évben átnézzük, és elvégezzük a szükséges teendőket. A családi házakban lévő kisebb hőállomásokat minden második évben ellenőrizzük – fogalmazott Ábrahám Attila. Nagyobb beruházásokra az idén nem került sor. Három új épületet csatlakozott a rendszerhez, ami közel 8000 négyzetméter új fűtött felületet jelent. Várhatóan a jövőben további három épület csatlakozik a hálózathoz.

A szakember elmondta, hogy a vonatkozó városi rendelet értelmében a fűtés megindításhoz október elseje után este 21 órakor három napon keresztül 12 °C alatt kell lennie a hőmérsékletnek. Ezt követően csak 14 fok alatt megy a fűtés, tehát valójában megszakításokkal működik a rendszer. Az eddigi időjárás úgy alakult, hogy október első napjaiban nem volt szükség a fűtés beindítására, viszont október hatodikán, vasárnap beüzemelték a rendszert, és azóta a fűtés folyamatosan működik, természetesen megszakításokkal.

Ábrahám Attila szavai szerint a törvény írja elő, hogy a távfűtő műveknek két hétre elegendő alternatív fűtőanyagot szükséges tartalékolniuk. Az alapjáraton gázzal üzemelő Szabadkai Távfűtőművek esetében az alternatív fűtőanyag a fűtőolaj (pakura). A közvállalat fűtőolaj-tartályát tavaly korszerűsítették. Az előírt mennyiségű fűtőolaj a Távfűtőművek rendelkezésére áll, és gondoskodtak az utánpótlásról is, így amennyiben szükség mutatkozik rá, pótolni tudják a hiányzó mennyiséget.