2024. március 29., péntek

Szántóföldi és kertészeti gépbemutató

Újabb beruházások a magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpontba

Szántóföldi és kertészeti gépbemutatót tartottak tegnap a magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpontban, ahol ismertették a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság támogatásával megvalósult beruházásokat. Az elmúlt három évben ugyanis a titkárság mintegy 4,5 millió dinárral támogatta a magyarkanizsai középiskolát.

Az intézmény munkát jelentős mértékben megkönnyítik az új eszközök (Puskás Károly felvétele)

Az intézmény munkát jelentős mértékben megkönnyítik az új eszközök (Puskás Károly felvétele)

Sarnyai Zoltán, a Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont igazgatója elmondta, az elmúlt években vetőgépeket, talajelőkészítő gépet, különféle tárcsákat és hengereket, valamint egy permetezőgépet is sikerült beszerezniük, s emellett egy nyitott tantermet is kialakítottak.

Szalkai Nemes Valéria, a magyarkanizsai önkormányzat önálló mezőgazdasági szakmunkatársa elmondta, hogy az önkormányzat olyan módon is támogatja az iskolát, hogy bérmentesen használhatják az önkormányzat birtokában levő földeket, ami csaknem 15 ezer eurós kiadástól mentesíti az intézményt. Kifejtette, a vonatkozó törvények értelmében az önkormányzatok által díjmentesen bérbe adható maximális földterület száz hektár, a magyarkanizsai önkormányzat ennek érdekében jelenleg 95 hektárnyi területet bocsát az iskolaközpont rendelkezésére. Hozzátette, a földek nagy része a helyi tangazdaság közelében helyezkedik el, ugyanakkor a magyarkanizsai rétben és Oromnál is vannak olyan földek, amelyeket az iskola tanulói művelnek.

A bemutatón jelen volt Ótott Róbert, a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság titkárhelyettese is, aki elmondta, az idén a mezőgazdasági szakközépiskolák számára összesen húszmillió dinár értékben írtak ki pályázatot, és hozzátette, hogy az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet szenteltek a mezőgazdasági szakközépiskoláknak. Ennek köszönhetően a Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont az elmúlt három évben több mint 4,5 millió dinár értékű eszközbeszerzést tudott megvalósítani. Leszögezte, azért tartják fontosnak a szakközépiskolákra való fokozott odafigyelést, mert óriási jelentősége van annak, hogy a gyakorlati oktatás során modern technikai eszközöket és eljárásokat tudjanak alkalmazni, majd hozzáfűzte, ezután is minden lehetséges módon támogatják a mezőgazdasági szakközépiskolákat Vajdaság területén.