Elkészült a Rábé-Kübekháza határátkelő

Pénteken 14 órakor hivatalos megnyitó – Észak-Bánát gazdasági fejlődését segítheti

ger

2019. október 9., 20:58

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

Az utolsó simításokat végzik a Rábé-Kübekháza közötti új aszfaltúton a hármas határkőnél létesített határátkelő állomás környékén. A személyforgalom lebonyolítására szolgáló határátkelő a DKMT Eurorégió fejlesztése keretében készült el, és egyelőre Magyarország és Szerbia között létesül átjárás. Magyar oldalon a határátkelőnél ér véget a migránsok megállításra felállított kettős drótkerítés. Habár a Romániához tartozó Óbéba irányába már korábban kiépült az aszfaltút, a pénteken délután megnyitásra kerülő határátkelőn nem ruccanhatunk át Romániába, mint amikor évente egyszer május utolsó hétvégéjén húsz éven át megnyitották a hármashatárt két napra.

Pénteken megnyílik a Rábé-Kübekháza határátkelő (Fotó: Gergely József)

Pénteken megnyílik a Rábé-Kübekháza határátkelő (Fotó: Gergely József)

Elkészült a Rábéról az új határátkelőhöz vezető út (Fotó: Gergely József)

Elkészült a Rábéról az új határátkelőhöz vezető út (Fotó: Gergely József)

A hármashatár háromirányú megnyitására egyelőre várni kell, a helyzetet az is bonyolítja, hogy az Európai Unióhoz már korábban csatlakozott Románia és Bulgária nem került be mind a mai napig a schengeni övezetbe. A keletről, Románia felől Magyarországra érkező utasokat továbbra is schengeni határ várja, időnként megszigorítják ezen a határon az utasok ellenőrzését.

A Rábé falutól 1,3 kilométerre létesült határátkelőt pénteken délután két órakor a tervek szerint a magyar és a szerb külügyminiszter jelenlétében nyitják meg hivatalosan. A személyszállító járművek, gépkocsik, motorkerékpárok és kerékpárok, meg persze a gyalogosan közlekedők léphetik itt át a két ország határát személyi okmányok felmutatásával a szokásos vám- és poggyászellenőrzés után, amit a két ország pénzügyőrei és határrendőrsége közösen végez el, hasonlóan mint a Királyhalom-Ásotthalom között üzemelő határátkelőn

Az utasforgalom számára reggel hét órától este hét óráig tart nyitva a Rábe és Kübekháza között létesült új határátkelő. Az újabb határátlépési lehetőségtől különösen a nyári hónapokban a többi határátkelőn jelentkező óriási torládás enyhülését várja minden érdekelt fél. Még mindig jobb 20-30 kilométeres kerülőt tenni az új határátkelő felé, mint olykor fél napot araszolni a feltorlódó végeláthatatlan kocsisorokban a tűző nyári napon.

A határátkelő megnyitása az első lépés lehet a korábban a DKMT Eurorégió fejlesztés lehetőségei között emlegetett vámszabad termelési övezet megnyitásának. Kereken tíz évvel ezelőtt, 2009-ben egy akkor már tíz éve Szerbiában élő Denis Buglee nevű ír vállalkozóval találkoztunk Majdányon, aki már akkor jó befektetésnek tartotta az itteni olcsó ingatlanok megvásárlását. Öt házat vett meg nagy telekkel kevesebb, mint 15 000 euróért. Az építőiparban és vadászturizmusban is érdekelt ír üzletember akkor azt tervezte, hogy néhány éven belül vállalkozást nyit Majdányon, akkor még bizonyára ő sem gondolta, hogy tíz évet kell várni a határátkelő megnyitására, de most már itt a lehetőség a határmenti üzletelésre.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége