2024. április 23., kedd

Ernst Billgren: Jövendölés

Séta a göteborgi Galleri Hammarénben

Ezzel az egyéni kiállítással Ernst Billgren visszatért a göteborgi művészeti színpadra – 32 év után. A megváltoztathatóság és a kifejezés öröme a művészetének konstansai.
Ha körbe akarjuk keríteni Billgren festményeit, amelyeket a Galleri Hammarénben mutatnak be, előfordulhat, hogy beszélni fogunk az egykori Billgren és Billgren ötvözeteiről, akik egy időben aláírták Wilhelm von Kröckert műveit. „A képtől a képig a sebesség gyors, mintha a művek alkotását lázas áramlás jellemezné” – írta Sebastian Johans a legfrissebb kiállítással kapcsolatban a Forsblomsban Stockholmban. Az, hogy mint mindig, nagyon szórakoztató kiállításunk volt, egy olyan szempont, amelyet ez a művész soha nem hagyott figyelmen kívül.

A nyolcvanas évek végén és a kilencvenes évek elején Billgren sok, addig kimondatlan szabályt vázolt föl, a művészet egészének fogalmát gondolta újra. Ernst Billgren megjelenése a művészeti színtéren megváltoztatta nézőpontunkat a művészettel kapcsolatban. Mi volt a „jó” vagy „rossz” alkotás, vagymi volt a jó vagy rossz ízlés – hirtelen bonyolultabbá vált a megválaszolása. Az elmúlt néhány évtizedben Billgren egyike Svédország leginkább jegyzett művészeinek.

A figyelem egyik oka, hogy a művészetek igencsak szerteágazóak. Billgren folyamatosan keresi az új területeket, rendezett filmeket, írt könyveket, játszott rockzenét, tervezett üvegpoharakat. Festményeken kívül szobrokon, mozaikokon mutatja meg különleges művészi látásmódját. Néhány nagy sikerű, limitált szériában készült üvegtárgy után (madárfészek tál, úszó szarvas tál és vadkacsás váza) megalkotta izgalmas pohársorozatát. Mint festő új megközelítésekkel alkotott, volt olyan időszaka, amikor egy alternatív aláírás, Von Kröcker jellemezte. Most ismét találkoztunk vele mint Ernst Billgren. Ez semmiképpen sem azt jelenti, hogy megnyugodott. A megváltoztathatóság és a kifejezés öröme az ő művészetének állandói.

A politizált, sok-sok kiszámítható műalkotással rendelkező hetvenes évek után Billgren megnyitotta az utat a vizuális művészettel való nyugodtabb és anarchisztikusabb kapcsolat kialakításához. Szeszélyes illúziószámokkal megszűntek az akadályok a kifinomult és a népi kultúra között. Kellemesen könnyedén Billgren hagyta, hogy a díszítő kifejezések egyesüljenek a felvidítottal és a szelíddel. Egy virtuóz, de néha szándékosan mélyreható expresszionista festészetet is összekapcsolt a szokatlan belső berendezési tárgyakkal és szobrokkal. (Sophie Allgårdh kiállítási kiadvány, Tartályaink, Lars Bohman Galéria, 2012)

ERNST BILLGREN

Ernst Billgren 1957-ben született Danderydben. 1979–81-ben a stockholmi Birkagården Népiskolában, majd 1982–1987 között a göteborgi Valand Művészeti Főiskolán tanult. 1997-ben a Királyi Szabad Művészeti Akadémia tagja lett.