2024. április 25., csütörtök

A szíriai kurdok szerint a török légicsapások civilek lakta területeket érnek

A Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű, kurd vezetésű szíriai ernyőszervezet szóvivője megerősítette szerdán, hogy török harci repülőgépek csapásokat mértek Szíria északkeleti részén lévő kurd területekre. Musztafa Bali szerint a török repülők civilek lakta területeket bombáznak.

"Hatalmas a pánik a régió lakosai körében" - írta Bali a Twitter-profilján.

A TRT török állami műsorszolgáltató szerint a török hadsereg öt célpontra mért csapást a Törökországgal közös határ közelében található északkelet-szíriai Rász-el-Áinban. A TRT ezenkívül felvételeket mutatott a délkelet-törökországi Diyarbakir támaszpontjáról felszálló F-16-os vadászrepülőgépekről, amelyek a tájékoztatás szerint csatlakozni fognak a hadműveletekhez.

A TRT szerint török tüzérségi egységek szíriai kurd harci állásokat lőnek a stratégiai fontosságú észak-szíriai Tell-Abjad városában. A beszámoló szerint a Szíriával határos Sanliurfa tartományi Akcakale kerületben a mintegy 6 kilométerre Tell-Abjadtól állomásozó egységek lőszerraktárakat támadnak, a TRT szerint füstfelhő száll fel a térségben.

Egy szemtanú Tell-Abjadban azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy robbanások zaja hallatszik, és füst száll fel a Törökországgal közös határ mentén, miközben az emberek tömegesen menekülnek el a városból.

A Szíriai Demokratikus Erők koordinációs és műveleti központja Twitter-profilján beszámolt arról, hogy repüléstilalmi zóna létrehozását kérik az Egyesült Államoktól és a koalíciótól "az ártatlan emberek elleni támadások megakadályozása érdekében".

Eközben a SANA szíriai állami hírügynökség arról számolt be, hogy az SDF tagjai egy sor olajfúrótornyot gyújtottak fel az északkelet-szíriai el-Haszeke tartományban.

Recep Tayyip Erdogan török elnök nem sokkal korábban jelentette be, hogy megkezdődött a török hadművelet Északkelet-Szíriában a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd fegyveres csoport - amely az SDF gerincét adja -, valamint az Iszlám Állam terrorista szervezet dzsihadistái ellen.

Az EFE spanyol hírügynökség szerint Törökország arra törekszik, hogy ellenőrzése alá vonjon egy 32 kilométer széles és 480 kilométer hosszú sávot a Szíriával közös határ mentén az Eufrátesztől Irakig, amely területet az YPG tartja ellenőrzése alatt. Ankara szerint az YPG kapcsolatban áll a törökországi szakadár Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK), amelyet nemcsak Törökország, hanem az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetnek tekint.

Az AP amerikai hírügynökség szerint a Washington által támogatott szíriai kurd csoport azzal a kéréssel fordult Oroszországhoz, Bassár el-Aszad szíriai elnök szövetségeséhez: segítsen tető alá hozni tárgyalásokat a damaszkuszi székhelyű szíriai kormánnyal. A szíriai kurd vezetés egy szerdai közleményben jelezte: pozitívan reagál Moszkvának azokra a felhívásaira, amelyek arra ösztönzik a kurdokat és a szír kormányt, hogy rendezzék nézeteltéréseiket tárgyalások útján.

Az AP szerint egy neve elhallgatását kérő szíriai kurd tisztségviselő azt mondta: sikerült kapcsolatba lépniük Damaszkusszal és "egyéb felekkel" a török hadművelet előtt. További részleteket nem közölt.