2024. április 24., szerda

A tudás legyen a gazdaság motorja

A digitális nomádoké és a mesterséges intelligenciáé a jövő

A kormány célja, hogy a szerb gazdaság alapját a tudás, a kreativitás és az innovációk jelentsék, ezért az állam az utóbbi időben számos adókedvezményt, támogatást vezetett be a startup cégekkel és újszerű technológiákkal foglalkozó vállalatok számára – jelentette ki Ana Brnabić kormányfő a Coworking & Coliving Conference Southeast Europe elnevezésű, mai belgrádi tanácskozáson, amelyen az úgynevezett „digitális nomádok” világának kérdéseit járták körül: olyan életformának a képviselői ők, mely a nem egy irodához kötött munkahelyet, munkamódszereket állandóan változtató foglalkoztatást jelenti, önállóságot és együttműködő készséget egyaránt igényel.

Ma ezen a helyen Szerbia egy másik arcát mutatja. Azt, amelyet még sokan nem ismernek, de amelyről bizonyossággal gondolom, Szerbia valódi arca – mondta a megnyitón Ana Brnabić kormányfő (Fotó: Beta)

Ma ezen a helyen Szerbia egy másik arcát mutatja. Azt, amelyet még sokan nem ismernek, de amelyről bizonyossággal gondolom, Szerbia valódi arca – mondta a megnyitón Ana Brnabić kormányfő (Fotó: Beta)

A „nomádok” többsége internetes marketinggel, webes ügyfélszolgálati munkával, honlapok kidolgozásával, interneten árusítható termékek készítésével foglalkozik. A konferencián nagyszámú fiatal vett részt, olyanok, akik érintettek és érdekeltek e témakörben. Sokan közülük külföldről jöttek el Belgrádba. A miniszterelnök elmondása szerint az ország gyökeres és gyors változásokon halad éppen át annak érdekében, hogy fel tudja venni a versenyt a fejlettebb államokkal, esetleg meg is tudja előzni azokat egy adott pillanatban: ki kell használni a negyedik ipari forradalom által kínált lehetőségeket. Arra szólította fel a fiatalokat, hogy válasszák munkájuk központjául Szerbiát, ez legyen az a hely, ahonnan a tervezés és megvalósítás folyamatát irányítják. Az állam, mint mondta, nagy figyelmet fordít a kreatív iparágakra, az innovációkra, a startupoknak, a kutatásoknak, tudományos tevékenységeknek, oktatásnak a támogatására.

– Ma ezen a helyen Szerbia egy másik arcát mutatja. Azt, amelyet valószínűleg még sokan nem ismernek, de amelyről bizonyossággal gondolom azt, hogy Szerbia valódi arca. Ez az a terület, amely újat tud teremteni, ez hoz létre tapasztalatot, tudást, de filmeket, zenét, technológiát, kultúrát, ötleteket is. Olyan értékeket, amelyek az embereknek élhetőbb mindennapokat, minőségibb életet, jobb bérezéssel járó munkahelyeket teremtenek, amik itthon tartják azokat, akik itthon szeretnének élni és alkotni, s hazánkba vonzzák azokat, akik másutt kezdték el a munkát – jelentette ki a tanácskozás megnyitásakor a kormányfő.

Arra emlékeztetett, hogy a kormány adókedvezményeinek köszönhetően minden olyan digitális nomád, aki Szerbiában lát munkához, tevékenységének első kilencven napjában mentesül az adó fizetésének a terhe alól. Az ország liberalizálta a vízumkényszer alatt álló országok polgáraival szembeni foglalkoztatáspolitikáját is, így könnyebben láthat munkának a digitális termékek piacán az a külföldi, aki hazánkban szeretne boldogulni. Emlékeztetett, hogy Szerbia eddig mintegy százmillió eurót fektetett be a technológiai újítások, startupok támogatásába, folyamatosan nyílnak a technológiai parkok országszerte, kötelező tantárgy lett az általános iskolákban a programozás.

Az országban jelenleg mintegy negyven olyan közös munkatér létezik, ahol a digitális nomádok dolgozhatnak, a lista azonban bővülni fog.

A konferencián elhangzott, hogy a jövőben a robotok, a mesterséges intelligencia egyre nagyobb szerephez jut. A kínai iFlytek vállalat helyettes vezetőjének elmondása szerint az egyik egyetemen egy robot már sikeresen letette a doktori vizsgát, megszerezte az orvosi tevékenység folytatásához szükséges tanúsítványt. Ügyelni kell arra, hogy a mesterséges intelligenciát forradalmi újításokra használják, s ne az emberiség kárára – hangzott el.