2024. március 28., csütörtök

A szerb politikus új dimenziókba lépett

Az SZHP futurisztikus klipsorozattal szemlélteti a digitalizáció előnyeit

Rendhagyó, a sci-fi-rajongókat feltehetően ámulatba ejtő sorozattal népszerűsíti a Szerb Haladó Párt az országban megkezdett fejlesztéseket. A Digitális Szerbia elnevezésű sorozat klipjeiben a párt vezető tisztségviselői a főszereplők, akik eddig soha nem látott módon igyekeznek beszámolni a 2012 óta a hatalomból politizáló pártnak a digitalizációhoz és a korszerűsítéshez köthető eddigi eredményeiről. A jövő Szerbiába érkezett, azaz a szerb politikus már a többség számára eddig csak a hollywoodi filmekből ismert jövőben jár – talán ez a mondat tükrözi a leghitelesebben az említett filmecskék tartalmát és jellegét.

A hatalomhoz közel álló belgrádi médiumok szerint a kampány célja szemléltetni a polgároknak, hogy milyen lehetőségek rejlenek a digitalizációban. A Danas hírösszeállításában közli, hogy a hatalomhoz közeli lapok szerint az eddig háromrészes sorozatnak lesz folytatása. A média abban sem kételkedik, hogy a sorozat már a 2020-ban esedékes választási kampány részének tekinthető.

A Digitális Szerbia első epizódjának főszereplője Marija Obradović pártalelnök. A politikus kibont egy, a felirat szerint pizza ízesítésű, ropit tartalmazó tasakot, kivesz belőle egy darabot, ezt egy UFO-ra emlékeztető szerkezet tálcájára teszi, majd megnyom egy gombot, aminek után az UFO kemencévé változik. A ropi ezt követően metamorfózison esik át, azaz teljes méretű pizzává változik. A klip folytatásában Marija Obradović a fiának kiált: „Fiam, kész a vacsora!”.

A következő részben Igor Mirović tartományi kormányfőt láthatjuk, amint éppen telefonál. A vonal másik végén lévő személytől megkérdezi, hogy „ti máris megérkeztetek?”, majd közli; „azonnal érkezem én is”, egy érintőképernyős szerkezetre lép, megnyomja az Újvidék gombot, és eltűnik egy kék színű ködfelhőben, azaz teleportálja magát.

A harmadik epizódban jelenik meg a repülőautó – azt nem tudni, hogy kínai vagy esetleg szerbiai gyártmányról van-e szó, tekintettel arra, hogy Aleksandar Vučić pártelnök a közelmúltban az e területen kísérletező Kínát Szerbia a projektumba való bevonására kérte. A jövő gépkocsijának utasa Vladimir Orlić, az SZHP köztársasági parlamenti frakcióvezetőjének helyettese. Orlić okosórájával repülő üzemmódba helyezi az autót, majd elegánsan kisiklik egy felhőkarcoló – kísértetiesen emlékeztet a Belgrád víziváros egyik tornyára – ablakán.

Mivel minden jó sorozat egyik ismérve a feszültség folyamatos fenntartása, vagy ideális esetben fokozása, Ana Brnabić miniszterelnök igencsak titokzatos volt, amikor az újságírók arról kérdezték, szerepet vállal-e esetleg valamelyik majdani filmecskében: „Az, hogy szerepeltem-e, vagy szerepelek-e, hamarosan kiderül. Nem lenne ildomos elárulnom a kampány folytatását.”