2024. április 19., péntek

Belgrádba utazik „kis Trump”

Richard Grenell holnap Aleksandar Vučićtyal tárgyal

Richard Grenell, az USA berlini nagykövete, akit Donald Trump egyesült államokbeli elnök múlt héten egy másik tisztség betöltésére is felhatalmazott, azaz kinevezte az „államfő a Szerbia és a Koszovó közötti béketárgyalásokban résztvevő különmegbízottjává”, ma Pristinában Albin Kurtival, a koszovói Önrendelkezés vezetőjével, a rendkívüli választások győztesével, továbbá Hashim Thaçi államfővel tárgyal. A különmegbízott holnap Belgrádba utazik és Aleksandar Vučić államfővel egyeztet, derül ki a Szerbiai Rádió és Televízió hírösszeállításából.

Milovan Drecun, a Szerbiai Képviselőház Koszovó-ügyi Bizottságának elnöke sajtónyilatkozatában Grenell látogatásának a súlyát hangsúlyozta. Mint azt kiemelte, Grenell a koszovói rendkívüli parlamenti választásokat követően kezdi meg tevékenységét, azaz az eddigiekhez képest új politikai erőviszonyokkal találja magát szemben Koszovóban. Drecun szerint Grenell számára az lesz a legfontosabb, hogy a Belgrád–Pristina párbeszéd több mint egy év kihagyást követően folytatódjék, ennek alapfeltétele viszont a szerbiai termékekre elrendelt védővám hatályon kívül helyezése. Egyelőre semmi nem utal arra, hogy a koszovói hatalom új összetétele megteszi ezt a lépést, véli Drecun, aki hiszi, hogy habár a párbeszéd az Európai Unió közvetítésével zajlik, a tempót a jövőben az USA diktálja majd. 

A nemzetközi erőviszonyok ismerői szerint Grenell kinevezése arra enged következtetni, hogy Trump komolyan érdekelt a Belgrád és a Pristina közötti kapcsolatok rendezésében. A republikánus Grenell annak idején az elsők között támogatta Trump elnökjelöltségét, sokak szerint ezzel bebiztosította magának Trump hűségét. Egyébként Grenell a „kis Trump” jelzőt a német sajtónak köszönheti. Utóbbi azért emlegeti ekképpen, mert nagykövetként igencsak határozott, a diplomáciai szokásokkal szemben álló eszközökkel gyakorol nyomást a berlini vezetésre, hogy az politikáját idomítsa az USA érdekeihez.