2024. április 24., szerda

Belgrádban a Fed küldöttsége

Először tettek látogatást az amerikai jegybank képviselői Szerbia központi pénzintézetében

Jorgovanka Tabaković, a Szerb Nemzeti Bank (SZNB) kormányzója első alkalommal fogadta tegnap az amerikai központi jegybank (Federal Reserve System – szó szerint „a Szövetségi Tartalék Rendszere”, gyakran használt rövidítéssel Fed) New York-i tagbankjának rangos küldöttségét. Ismertette a vendégekkel a nemzetgazdaság és a társadalom stabilizálásában az utóbbi hét évben elért eredményeket – közölte a központi bank sajtószolgálata.

Tabaković egyebek között elmondta: az eurókötvények júniusi kibocsátása fontos mérföldkő volt Szerbia számára, hiszen először jelent meg ilyen értékpapírokkal a nemzetközi piacon, a siker pedig történelminek is nevezhető: több mint 300 beruházó érdeklődött a kötvények iránt, a kereslet 6 és félszer nagyobb volt a kínálatnál. Ezzel az ország azt üzente a világnak, hogy jól tartja magát a pozitív gazdasági átalakulás útján. Az esemény után megnőtt az érdeklődés a hosszú lejáratú dinárkötvények iránt is, az állam, a gazdaság és a lakosság finanszírozási feltételei pedig jelentősen javultak. Mindehhez nagyban hozzájárult a nemzeti bank is, amely intézkedéseivel a pénzpiacon csupán az idén több mint 1 százalékponttal csökkentette a kamatokat, és ezzel történelmi minimumot állított fel.

A jegybanki véleménycsere alkalmával az is elhangzott, hogy szeptemberben két tekintélyes hitelminősítő intézet is elismerte a szerbiai gazdasági és pénzügyi eredményeket: 6-án a Moody's stabilról pozitívra javította Szerbia hitelminősítésének növekedési kilátásait a hazai és külföldi valutában való eladósodásra vonatkozóan, s megerősítette az ország B–3-as szintű hitelminősítését, szeptember 27-én pedig a Fitch hitelminősítő javított a besorolásán.

– Mindazt, amit a piacok és a beruházók már korábban felismertek, végre a nemzetközi intézetek és a hitelminősítők is értékelik, azok tehát, amelyek köztudottan a legkonzervatívabbak az eredmények elismerését illetően – fogalmazott a szerbiai jegybank vezetője. Kiemelte, hogy az infláció már hatodik éve alacsony, átlagban 2 százalékos, a devizatartalékok folyamatosan növekednek, amivel tovább erősödik a pénzrendszer, és mindinkább képes lesz elviselni a nemzetközi környezetből érkező esetleges sokkhatásokat. Annak ellenére, hogy a külső környezetben lassul a gazdaság növekedése, nálunk a várakozások szerint az idén 3,5 százalékos lesz a reális növekedés.

A világ egyik legbefolyásosabb központi bankjának képviselői dicsérettel szóltak a szerbiai gazdaság átalakulásáról, valamint a Szerb Nemzeti Bank sikereiről a hazai pénzpiac stabilitásának megőrzésében. Külön kitértek arra a tényre, hogy Szerbia gazdasága 2018-ban 4,4 százalékos növekedést jegyzett, valamint hogy a beruházások részvételi aránya a GDP-ben valószínűleg a vártnál gyorsabban éri el a 25 százalékot. Az amerikai pénzügyi szakértők számára, mint hangsúlyozták, nagy jelentőségű volt azoknak az intézkedéseknek a megismerése, melyeket a Szerb Nemzeti Bank sikerrel eszközölt az év elején a csökkent likviditási többlet körülményei közepette, a Fed ugyanis most ugyanilyen körülményekkel szembesül.

A szerbiai jegybank közleménye szerint a Fed-küldöttség jelezte, hogy tovább szeretné javítani az együttműködést a Szerb Nemzeti Bankkal, és ennek érdekében további látogatások várhatók.