2024. április 25., csütörtök
ZENTAI HÓFEHÉRKE ÓVODA

Az Angyalkertet idézték meg

Kecskemétről a hétvégén óvodapedagógusok érkeztek vajdasági óvodalátogatásra. Szombaton a zentai Hófehérke Óvodába is ellátogattak, ahol dr. Szőke Anna kishegyesi néprajzkutató, a Brunszvik Teréz Magyar Óvodapedagógusok Egyesületének elnöke nyilatkozott lapunknak az eseményről. Ezt követően ellátogattunk a Kölyökkuckóba, ahol a vendégeknek a helyi kollégáik két bábelőadással kedveskedtek.

A vendéglátók színvonalas produkciókat mutattak be (Szögi Csaba felvétele)

A vendéglátók színvonalas produkciókat mutattak be (Szögi Csaba felvétele)

Dr. Szőke Anna elmondta, a Kecskeméti Árpádvárosi Óvodával hosszú ideje jó kapcsolatot ápolnak, így rendszeresen járnak egymáshoz vendégségbe. A magyarországiak ezúttal ellátogattak az itteni intézmény huszadik őszi konferenciájára, amelynek témája az élőszavas mesemondás volt. Másnap pedig Zentán megtekintették, hogyan báboznak az itteni kollégáik. Szőke Anna azért tartja rendkívül fontosnak ezt a tevékenységet, mert nekünk itthon nincs bábszínházunk, a Szabadkai Gyermekszínházban pedig kevés a magyar előadás. A vajdasági óvónők ingyen, saját szabadidejüket feláldozva készítik produkcióikat, ráadásul mindezt magas színvonalon művelik, telente pedig rendszeresen eljárnak a kishegyesi bábkurzusra, amelyet a nagybecskereki Tóth Irén és a szabadkai Greguss Zalán szakelőadók tartanak.

A Kölyökkuckóban az érdeklődők megtekinthették a martonvásárhelyi Óvodamúzeumban készült fényképekből összeállított Angyalkert című Brunszvik Teréz-vándorkiállítást is, amely bemutatja, hogyan nézett ki 100–150 évvel ezelőtt egy gyermekkert berendezése. Ezt a kiállítást a zentaiak még mintegy két héten át megtekinthetik, a rendezvény következő állomása pedig Torda lesz, szintén bábelőadások kíséretében.