2024. április 20., szombat

„Inkább erőfitogtatás, mint erőszak”

Mi történt valójában a zentai Stevan Sremac Általános Iskolában?

Szeptember 25-én, Zentán, a Stevan Sremac Általános Iskolában (az egykori November 11. Általános Iskolában) a felsősök körében néhány sajátos nevelési igényű diák belekötött egy szintén sajátos nevelési igényű lányba, és arra kényszerítette, hogy tolja le a nadrágját. Az ügyben érintett diákok nem a Stevan Sremac iskola diákjai, hanem a Thurzó Lajos Általános Iskoláé, amely intézmény tanulóinak egy része a felújítás óta szintén a Stevan Sremac iskolába jár.

A Thurzó Lajos Általános Iskola diákjainak egy része jelenleg a Stevan Sremac Általános Iskolába jár (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

A Thurzó Lajos Általános Iskola diákjainak egy része jelenleg a Stevan Sremac Általános Iskolába jár (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Tandari Ferenc, a Thurzó Lajos Általános Iskola megbízott igazgatója napilapunknak nyilatkozva elmondta, hogy az ügyet még azon a délutánon vizsgálni kezdték, majd hozzátette, a kihallgatások után úgy látják, inkább erőfitogtatás, fölényeskedés történt, mint erőszak.

– A sajátos nevelési igényű hetedik osztályból két fiú és egy lány az ötperces szünetben átment a szintén sajátos nevelési igényű ötödik osztályba, és ott belekötöttek az egyik kislányba. A táskáját elkezdték rugdosni, a hetedikes lány állítólag megfogta az ötödikes lány haját és ráncigálni kezdte, majd az egyik fiú fenyegetően azt mondta neki, hogy tolja le a nadrágját, ő ezt megtette, valamelyikük még bele is rúgott a lányba. Mindez az alatt az öt perc alatt történt, amíg a tanárok váltották egymást. Az ügy vizsgálata azonnal elkezdődött. A pszichológus kihallgatta őket, majd a szülők jelenlétében az iskola erőszakellenes bizottsága is, és a két jelentés birtokában az ügyet a rendőrségnek is átadtuk. Én személyesen is beszéltem a sértett édesanyjával, aki elmondta, hogy a kislánynak nem lett semmilyen sérülése, ám azóta is foglalkozik vele a pszichológus, hogy fel tudja dogozni a történteket – magyarázta Tandari Ferenc, hozzátéve, a bántalmazóknál még tart az úgynevezett átnevelési időszak.

– Ez azt jelenti, hogy heti két-három alkalommal beszélget velük a pszichológus, aki igyekszik rájuk hatni, és a tanárok is fokozottan figyelik őket az iskolában. Ez az időszak egy hónapot vesz igénybe, ezt követően a pszichológus jelentést ír majd arról, hogy megbánták-e tettüket, igyekeznek-e másként viselkedni, ez alapján kezdődik ellenük az iskolán belüli eljárás. Ennek a vége lehet igazgatói, vagy tantestületi megrovó, ami a legvégén magával vonhatja, hogy fel is lehet őket jelenteni, bíróságra kerülhet az ügy és 500-tól 100 000 dinárig terjedő büntetést rónak ki a szülőkre. A rendőrség nagyon fontos láncszem az ügyben, mert abban bízunk, hogy a közbenjárásukra és ráhatásukra a bántalmazó gyerekek szüleire is tudunk hatni, hiszen nyilvánvaló, hogy nevelési gondok vannak a gyerekekkel. Mi, pedagógusok csak szép szóval, ráhatással irányíthatjuk a gyerekeket, más eszközeink nem nagyon vannak, esetleg a megrovók, azt azonban mindenképpen le szeretném szögezni, hogy az erőszakos viselkedést és az ilyen jellegű erőfitogtatás minden változatát elítéljük, és természetesen nem hagyjuk szó nélkül – emelte ki a Thurzó Lajos Általános Iskola megbízott igazgatója, majd hozzátette, hogy az ügy nincs lezárva, a pszichológus és a rendőrség is végzi a dolgát, és a történteknek még lesznek következményei, hiszen – ahogyan fogalmazott – az iskolában minden gyermeknek biztonságban kell lennie.