2024. március 29., péntek

Megújul a konyha és a műszaki szaktanterem

A bácskossuthfalvi iskolában a karcagi diákok is részt vesznek gyermekheti programban

A bácskossuthfalvi Id. Kovács Gyula Általános Iskolában felkészülten, a szükséges tatarozásokat elvégezve kezdték meg az idei tanévet.

Dr. Crnkovity Gábor (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Dr. Crnkovity Gábor (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A tanintézményben a múlt héten picit előrébb hozták a gyermekheti programokat, hogy a kunmadarasi vendégek is részt tudjanak venni a csütörtök esti mulatságon és a pénteki programokon. Dr. Crnkovity Gábor iskolaigazgatótól megtudtuk, hogy a községtől ezúttal kisebb összeget kaptak a szeptemberi startra, de sikerült saját forrásokat bevetve megejteni az ilyenkor szükséges lépéseket.

– Újra festettük a folyosókat, a konyhát és a mellékhelyiségeket, a tornatanári öltözőt, illetve apróbb javításokat végeztünk több helyiségben. Jelenleg folyamatban van iskolánk konyhai berendezésének a korszerűsítése, amire ez év végéig teszünk majd pontot, mindezt a Magyar kormány, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával tudjuk megejteni. Hosszú évek óta főzünk a konyhában, és rendelkezünk a nemzetközi HCCP szabvány szerint meghatározott paraméterekkel. Sajnos az évek során elavulttá váltak az eszközök, ezeket most sikerül korszerűsíteni. Ezzel hatékonyabban tudja majd a konyhánk ellátni a feladatát. Erre azért van szükség, mert az intézményünkben készülnek az óvodások ételadagja is, illetve gyarapodott az iskolai napközibe járók létszáma – tette hozzá az igazgató, aki elárulta azt is, hogy a bácskossuthfalvi tanintézményben 4. éve üzemel a napközi foglalkozás, amit átlagosan 26 gyermek látogat. Ők a kötött foglalkozások mellett 16 óra 30 percig tartózkodnak az iskolában.

A bácskossuthfalvi Id. Kovács Gyula Általános Iskola (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A bácskossuthfalvi Id. Kovács Gyula Általános Iskola (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– A közelmúltban sikeresen szerepeltünk a Magyar Nemzeti Tanács egyik pályázati kiírásán, aminek köszönhetően bútorvásárlásra kaptunk támogatást. Emellett a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. egyik beszerzéseket támogató kiírásán szerszámvásárlásra nyertünk lehetőséget. Ezt a két pályázati sikert kombináltuk, és a műszaki termünk eszközeit bővítjük majd vele. Vagyis ez azt jelenti, hogy valamennyi diáknak lesz majd egy saját fiókja, a műszaki oktatásban használatos megfelelő szerszámkészlettel – ismertette dr. Crnkovity.

– A Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság nyertes pályázatának köszönhetően ebben az évben is sikerült támogatást nyernünk a Hazajáró, hazaváró programra. Ezúttal a kunmadarasi testvériskolánkat látogattuk meg egy kisebb busszal. Házigazdáinknak köszönhetően sok szép kiránduláson vehettünk részt, játékosan tanulva, ismerkedve töltöttük el az ott töltött időt. Alig hogy hazaérkeztünk, köszönthettük testvériskolánk, a Karcagi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Kováts Mihály Általános Iskolai Tagintézményének a diákjait, tanárait az iskolánkban, akik a Határtalanul program keretében érkeztek hozzánk. Mi is igyekeztünk olyan programokat szervezni számukra, amik mentén a gyerekek megismerhették a vidékünket, így egy bánáti körúton vehettek részt, Aracsot, illetve a beodrai mezőgazdasági magánmúzeumot is útba ejtve – tette hozzá az iskolaigazgató. Elmondta azt is, hogy az általánosan erre a hétre időzített gyermekheti programok Bácskossuthfalván egy kicsit korábban kezdődtek. Így a karcagi vendégek is részt vehettek csütörtök este a Go Green címmel megszervezett „suli diszkóban”, a péntek délelőtt pedig a játékról szólt. Az egészséges táplálkozás, és a környezetvédelem jegyében megszervezett versenyek, játékok és más programok legügyesebbjeinek pedig a cukorkák, és a csoki helyett gyümölcs, és gyümölcstálak jártak jutalmul. A barátkozást pedig egy közös ebéd zárta. Emellett október 6-án, az aradi vértanúk emléke előtt rendhagyó irodalomórával tisztelegtek, amelyet Hajvert Ákos, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének az elnöke szavalataival tett színvonalasabbá.