2024. április 23., kedd

Konkurens árak, otthoni kényelem

Tömegesen adnak bérbe lakásokat a turistáknak Szabadkán

Két éve annak, hogy Szabadkán is megjelent az egy napos lakásbérlés lehetősége, s ez mára már igazi konkurenciát jelent a szállodáknak, moteleknek és apartmanoknak. A rövid távra kiadó lakások kényelmet nyújtanak az ide látogató turistáknak, meghittséget biztosítanak a távolról érkező vendégeknek. A napjára kiadott lakások ára nemcsak a turistáknak kedvező, hanem a bérbeadó tulajdonosok is nagyobb haszonra tehetnek szert, mint amit hosszútávú bérlőktől kapnának.

A vállalkozók leginkább a világhálón hirdetik ingatlanjaikat, ahonnan a vendégek kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbb ajánlatot. Természetesen a központban elhelyezkedők a legkelendőbbek, mert onnan minden látnivaló, üzlet, étterem csak néhány lépésnyire van. Az utazók túlnyomórészt olyan lakást választanak, aminek bútorzata igényes, konyhája, fürdőszobája jól felszerelt, van internet-hozzáférés és parkolási lehetőség is.

Nevenka Peić, a szabadkai Cenzar ingatlaniroda tulajdonosa lapunknak elmondta, hogy az utóbbi években megnövekedett az ide látogató turisták száma, és közülük egyre kevesebben keresik a szállodai kínálatokat.

– A jelenlegi helyzetet kihasználva, sok szabadkai szinte tökélyre fejlesztette kiadandó ingatlanjait, és apartmanokként kínálja azokat napi tíz–negyven euróért. Minél több luxusberendezéssel van ellátva, annál magasabb árat kérhetnek értük. Kötelességük azonban, hogy takarítsanak minden vendég után, tiszta ágyneműt, törölközőt biztosítsanak nekik, sampont, szappant, tiszta poharat helyezzenek el a fürdőszobában. A külvárosban tanyákat, hétvégi házakat is bérbe adnak egy-két napra születésnapok, bulik megszervezése céljából. Az efféle vállalkozás teljesen legálissá vált, mert az állam is felismerte az egyre növekvő keresletet. Az adózás függ a kereset magasságától, az ágyak számától és a turisztikai helytől. Az átalányadó nem jelent nagy terhet a vállalkozóknak, mert nem a vendégek számától függ, hanem az ágyak számától, amire éves adót fizettetnek meg. A legújabb információk szerint ez ágyanként 3000 dinárt tesz ki évente – nyilatkozta lapunknak a szakember.

Nevenka Peićtől azt is megtudtuk, hogy szinte alig akad szabad, hosszú távra bérelhető lakás Szabadkán:

– A hosszú távra kölcsönözhető lakások közül a kisebb, egyszobás stúdiólakások a legkeresettebbek. A központhoz közeliek népszerűek, ezenfelül sokan keresnek lakást a Prozivkán, a Sugárúton és a Kertvárosban is. Az árak alakulását a kereslet diktálja, de a környék, a felszereltség is kihatással van rá. Az ilyen ingatlanok havi bérlete általában 80–200 euró között mozog, a luxuslakások azonban 300–500 euróba is kerülhetnek Szabadkán. Az egyetemisták kisebb, berendezett lakásokat keresnek, a fiatal párok pedig félig vagy üres ingatlanok iránt érdeklődnek. A tulajdonosok ezekért szinte mindig előleget kérnek.

Annak ellenére, hogy a városban egyre több kávézó, bolt válik állatbaráttá, ez a kölcsönzött lakásokra nem vonatkozik. A gazdik nehezen fognak olyan helyre költözni, ahol a tulajdonos tolerálja majd kedvencüket. A potenciális bérlők számára ez is nehezíti a lakáskeresést – tette hozzá az ingatlaniroda tulajdonosa.

Burai Ferenc zenész, de munkája mellett lakásai kiadásával egészíti ki a családi kasszát. Korábban hosszútávra adta bérbe ingatlanjait, azonban öt hónapja úgy döntött, áttér a naponta-kétnaponta váltakozó vendégekre. Jelenleg két, városközponthoz közeli lakása van, amiket kétcsillagosra értékelt az Idegenforgalmi Minisztérium. Elmondása szerint a nyári időszakban szinte alig álltak üresen az apartmanok.

– Ki akartuk próbálni ezt a fajta vállalkozást, megnézni, hogy beválik-e. Egyelőre nagyon jól megy. Természetesen több munka van az efféle bérbeadással, minden alkalommal fogadni kell a vendégeket, távozáskor elkérni a kulcsokat és takarítani, de ez nekem és a feleségemnek sem okoz gondot. A bérlőknek nagyon fontos, hogy a lakások a városközponthoz közeli, ám mégis csendes és nyugodt környéken legyenek, Nina és Teo nevű apartmanjaink pedig pont ilyen helyen vannak. A konyha mindkét lakásban jól felszerelt, de úgy vettem észre, nagyon ritkán főznek ott, inkább étteremben esznek. Vendégkörünk skálája nagyon széles, érkeznek hozzánk Magyarországról, Kínából, Németországból, Oroszországból, Dániából, Horvátországból és Norvégiából is. Egyesek azért bérelnek lakást egy napra, mert megpihennének hosszabb útjuk során, mások célzottan Szabadkára jönnek turisztikai okokból, és vendégmunkások is megfordulnak nálunk. A bejelentkezés weboldalakon keresztül történik, nem kell foglalót fizetniük. Kötelezettség nélkül le is mondhatják a foglalást, de erre eddig csak kétszer került sor. Általában egy-két napra maradnak nálunk, hosszabb maradás esetén négynaponta törölközőt cserélünk, nyolcnaponta ágyhuzatot váltunk és takarítunk a vendégekre, ugyanúgy mint a szállodákban. A lakóink nagy számban értékelik a weblapokon apartmanjainkat, eddig a legmagasabb pontszámot kaptuk, panaszt még nem hallottunk – nyilatkozta lapunknak Burai Ferenc.

Az úgynevezett stan na dan lakások árai nagyon kedvezőek, sokszor olcsóbbak a hotelek díjainál.

– Harminc-harmincöt euróba kerül egy éjszaka, ha többen jönnek, akkor valamivel magasabb az ár. A jelenlegi bérlő 22 napra foglalta le az egyik lakást, ezért kedvezményt adtam neki. Vállalkozásszerűen, teljesen legálisan működtetjük a bérbeadást, van vendégkönyvünk, számlát adunk ki. Az utóbbi időszakban nagyon megnövekedett a lakások iránti kereslet, úgy tudom, legalább 200, napjára kiadandó lakás van a városban, amiből csak 20 működik jogtisztán. Mi a kezdetektől adózunk, a felügyelőség figyeli, ki dolgozik legálisan, ki nem, és nem merünk kockázatot vállalni, mert nagyok a büntetések – mondta Burai Ferenc. Hozzátette, hogy aki ezzel szeretne foglalkozni, annak számítania kell arra, hogy körülbelül 15 napig tart a szükséges dokumentáció előkészítése, de az illetékes felügyelőségek is látogatást tesznek a lakásban és pontszámokkal értékelik annak felszereltségét. Csak ezután lehet belevágni a vállalkozásba – magyarázta Burai Ferenc.