2024. április 19., péntek

Életünk és a mondókák

Új kiállítás látható a Szabadkai Városi Könyvtárban

A gyermekhét alkalmából kedden kiállításmegnyitót tartottak a Szabadkai Városi Könyvtár gyermekosztályán. Az Életünk és a mondókák elnevezésű kiállítás szervezői a Kossa János Magyar Nyelvművelő Egyesület és Olvasóklub, valamint a Szabadkai Városi Könyvtár. A kiállítást Farkas Zsuzsa, a Kossa János MNYEOK elnöke nyitotta meg.

– Amióta a magyar nyelv létezik, azóta vannak mondókák is. A népi hagyományvilágunk egyszerű, ősi képviselői a mondókák. A gyermekkorban megszokott ritmusok nem vesznek ki belőlünk. Édesanyánk énekel először nekünk altatókat, ringatókat. Pomozi Péter, a kiállítás szerzője szerint a délvidéki mondókák igen jelentősek. A kiállítást először Széphalmon, a Magyar Nyelv Múzeumában mutatták be, és ennek egy részét láthatjuk itt. Az ottani kiállítás sokkal bővebb és interaktívabb. Kiemelném Verona Vujinović palicsi fotóst, akinek a vajdasági gyermekjátékokról szóló képeit láthatjuk a pannókon. A kiállítást először tavaly mutatták be az adai Szarvas Gábor Nyelvművelő Napokon. Szabadkáról Újvidékre és más településekre fog kerülni – nyilatkozta lapunknak Farkas Zsuzsa.

A megnyitón jelen volt a szabadkai Maštalica óvoda két csoportja. Az óvodások közösen elszavalták és elénekelték kedvenc mondókáikat.