2024. március 19., kedd

Kopogtat a munkaerőhiány

Nagybecskereken új munkahelyek nyíltak, de hiányoznak a mesteremberek

Lassan megtelnek a nagybecskereki ipari övezetek, és megkezdődött az ország legnagyobb zöldmezős beruházásának, a kínai gumiabroncsgyárnak az építése is, viszont most előtérbe került egy újabb probléma: a munkaerőhiány.

A Draxlmaier folyamatosan keresi a munkásokat (Fotó: Kecskés István)

A Draxlmaier folyamatosan keresi a munkásokat (Fotó: Kecskés István)

Egy évtizeddel ezelőtt sok nagybecskereki fiatalnak az volt az álma, hogy Újvidéken vagy Belgrádban találjon magának munkát. Ez mára kezd változni, ugyanis az elmúlt két és fél év alatt négy és félezer új munkahely nyílt meg a városban.

– Csökkent a munkanélküliek száma, és növeltük a foglalkoztatottak számát. Azt is tudjuk, hogy a következő években milyen jelentős beruházók érkeznek mihozzánk, a nagy kínai cég, a Linglong mellett – úgyhogy derűlátó vagyok, és azt várom, hogy elindul a Nagybecskerekre való település folyamata, különben nem lesz elegendő munkaerő a városban – mondta a napokban Čedomir Janjić, Nagybecskerek polgármestere.

A külföldi cégekben, elsősorban a Draxlmaier kábelgyárnak köszönhetően, amely már több mint hatezer dolgozót foglalkoztat, növekedtek a bérek. Ez viszont csökkentette a mezőgazdaság iránti érdeklődést.

– Ők a hazai piacon termelnek külföldre termékeket, de hazai fizetéseket adnak. Ebben a versengésben ők előnyben vannak, gyorsabban tudják a fizetéseket növelni. Emiatt a mezőgazdaság még rosszabb helyzetbe került, mert mi a hazai piacon értékesítjük a termékeinket, ahol köztudomású, hogy nem akkora a vásárlóerő, mint külföldön – mondja Madarász Gyula, a Császárkert Kft. minőségellenőre.
Közép-Bánátban több mint ötezer kis- és közepes vállalkozás van bejegyezve. Számukra is nagy gond a munkaerőhiány. A gazdálkodási kihívások, illetve az új piacokra való kijutás mellett az egyik fő problémájuk az, hogyan tartsák meg a szakembereiket.

– Úgy gondolom, hogy nem tévedek, ha azt mondom, hogy minden szakmában keresnek munkásokat. Ebben kiemelt helyük van az információs technológiában dolgozó szakembereknek. Viszont mi itt a szervezetben érezzük, hogy hiányoznak pékek, mészárosok, eladók is – mondja Kiss Izabella, a Nagybecskereki Munkaadók Szövetségének igazgatója.

Nagybecskereken a négy évvel ezelőtti 12 ezerről az idénre mintegy 4 ezerre csökkent a nyilvántartott munkanélküliek száma.