2024. április 24., szerda

Az élőszavas mesemondásról

Huszadik alkalommal tartott konferenciát az óvodapedagógusok egyesülete – A konferenciával párhuzamosan kutatás is folyt Kishegyesen és Bácsfeketehegyen

A kishegyesi helyi közösség tetőterében tartotta őszi konferenciáját a Brunszvik Teréz Magyar Óvodapedagógusok Egyesülete.

Dr. Szőke Anna megnyitja a konferenciát (Lakatos János felvétele)

Dr. Szőke Anna megnyitja a konferenciát (Lakatos János felvétele)

Ez alkalommal az élőszavas mesemondás témája köré épültek az előadások, amiket neves szakemberek tartottak. A hétvégi konferenciát óriási érdeklődés övezte, számos óvodapedagógus érkezett Vajdaságból és a határon túlról. Dr. Szőke Anna, az egyesület elnöke és az esemény főszervezője arról számolt be a médiának, hogy konferenciával párhuzamosan egy kutatás is zajlott faluban.

– Vendégünk volt a budapesti ELTE Nyelvtudományi Intézetének nyelvészeti tanszéke. Ők gyűjtésre érkeztek ide, és a beszédstílust vizsgálták. Közel 40 hallgató érkezett és 10 professzor. 7–8 fős csoportokban dolgoztak különböző adatközlőkkel. Kishegyes mellett Bácsfeketehegyen is végeztek gyűjtést. A budapesti hallgatók mellett Kecskemétről is érkezett 10 óvónő, akik az egyesület konferenciájára érkeztek. Számukra bábelőadást is szerveztem a zentai Hófehérke óvodában, ahol a zentaiak és a magyarkanizsaiak léptek fel – számolt be Szőke.

A mostani volt a Brunszvik Teréz Magyar Óvodapedagógusok Egyesületének 20. őszi konferenciája. Azért pont az őszi időszakban tartják, hogy az óvónők új erővel feltöltődve fussanak neki az iskolaévnek, fogalmazott az elnök.

– Ez alkalommal az élőszavas mesemondás volt a témánk. Erre óriási szükség van a mai világban, amikor a gyerekek nem tudnak kommunikálni. Nagyon sok ötletet és módszertani utasítást hallhattak itt az óvodapedagógusok. Arról is szó volt, hogyan kell rávenni a szülőket, hogy beszélgessenek a gyerekekkel. Az előadóink közül kettő Szegedről érkezett, kettő pedig Vajdaságból, valamint én is tartottam egy előadást. Fontosnak tartom kiemelni, hogy több mint 70-en vettek részt a konferencián. Ez óriási szám egy továbbképzésnél – mondta el Szőke, majd végezetül azt is megtudtuk tőle, hogy az esemény elsődleges támogatója a Nemzetpolitikai Államtitkárság, amely a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-n keresztül nyújtott segítséget.