2024. április 25., csütörtök

A népzenei staféta Óbecsére került

Ünnepi műsort és stafétaátadót tartottak a hétvégén Csókán

Csókán a zene világnapja, október 1-je alkalmából a Művelődési Házban a KÓTA, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége és a II. Rákóczi Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Rákóczi férfikara népzenei stafétaátadó ünnepséget szervezett helyi és magyarországi fellépő kórusokkal.

A Rákóczi és a Botra férfikórusok közös fellépése (Gergely József felvétele)

A Rákóczi és a Botra férfikórusok közös fellépése (Gergely József felvétele)

A csókai férfikar tavaly egy évre kiérdemelte a püspökladányi Törő Gábor Hagyományőrző Népdalkör által 2004-ben alapított népzenei stafétát, amelyet a szombat esti ünnepségen adtak át az óbecsei Petőfi Sándor ME Botra férfikórusának. Zombori Csaba csókai alpolgármestertől Kiss Igor, az óbecsei községi tanács tagja vette át a stafétát, amely egy évig Óbecsén marad.

– Az idén az a megtiszteltetés érte községünket, hogy a KÓTA Csókán tartotta meg a zenei világnap alkalmából rendezett hagyományos koncertjét és a népzenei vándorstaféta-átadó ünnepségét. Büszkék vagyunk arra, hogy tavaly egy évre Csókára került a népzenei vándorstaféta, amiért köszönettel tartozunk a püspökladányi hagyományőrző egyesületnek, ugyanis a Rákóczi férfikar kezdeményezésükre, kiemelkedő munkásságának elismeréséül 15-ként kapta ezt meg. Az elismerés nemcsak minket, csókaiakat tölt el büszkeséggel, hanem minden délvidéki magyart, hiszen méltó elismerése ez az összmagyar kulturális örökség ápolása érdekében kifejtett értékmentő tevékenységnek – mondta az alpolgármester.

A Piros Tulipán fiatal táncosainak látványos produkciója (Gergely József felvétele)

A Piros Tulipán fiatal táncosainak látványos produkciója (Gergely József felvétele)

A stafétaátadón dr. Alföldy Borruss István, a Magyar Rádió zenei együtteseinek nyugalmazott igazgatója, a Vass Lajos Népzenei Szövetség szakmai vezetője a stafétaátadó ünnepség résztvevőihez szólva kiemelte, hogy az ezerarcú muzsika közelebb hozza egymáshoz az embereket és kultúrákat, majd hozzátette, a zene a káoszból rendet teremt, a ritmus a széttartót egységbe fogja, a melódia a megszakítottat folytonossá varázsolja, a harmónia az össze nem illőket összeegyezteti.

A stafétaátadó műsor kezdetén a Rákóczi és Botra férfikar közösen elénekelte a Himnuszt, majd az ünnepi programban színpadra lépett a hévízi Tiszta Forrás Dalkör, a csókai Móra Ferenc MME Gyöngyike énekcsoportja, a Csalogány asszonykórus, a püspökladányi Törő Gábor Hagyományőrző Népdalkör, a Csólyospálosi Hagyományőrző Asszonykórus, az óbecsei Botra férfikórus és a tiszaszentmiklósi Piros Tulipán Magyar Hagyományőrző Egyesület néptánccsoportja. Minden fellépő KÓTA emléklapot kapott.