2024. április 16., kedd
SZENTTAMÁS

Régi helyére került a vasárnapi piac

Tíz év után újra régi helyén áll a vasárnapi piac. Talán így lehetne a legrövidebben összefoglalni a szenttamási önkormányzat utóbbi projektumát, amelynek keretében teljesen rendbeszedték az egykori Svaštar közelében lévő területet, és a vásártérről visszaköltözött a hagyományos vasárnapi piac, vagy ahogyan a szenttamásiak mondják, a kispiac.

A nyár folyamán az önkormányzat teljesen átalakította a két útkereszteződés között elterülő egykori piac helyét. Új parkolóhelyek épültek, tető alá kerültek az elárusítóhelyek, az egész teret újraaszfaltozták, ezenkívül kisebb pihenőhely és új kút is van. A piaccal szembeni sarkon felújították a mosdót is.

Az első ,,munkanapon”, október 6-án, a rossz idő ellenére igencsak szép számú elárusító és vevő jelent meg a piacon, de jelen voltak az önkormányzat, valamint a szenttamási és a turiai helyi közösség képviselői is. Radivoj Paroški polgármester, Ninoslav Jokanović és Miloš Jovanović körbejárták a piacot, és elbeszélgettek az árusokkal, de a vásárlókkal is. A község első embere a sajtó képviselőinek elmondta, örömére szolgál, hogy a piac visszakerült a régi helyére, hiszen régen hagyomány volt, hogy vasárnap délelőttönként a polgárok itt találkoztak, beszélgettek.

− Örülök annak, hogy újra működik a piac, és személy szerint annak is, ahogyan jelenleg a terület kinéz. A begluki városrész közepén az ún. Svaštar területe sokáig elhanyagoltnak számított. Egykor itt volt a vasárnapi piac, melyet évekkel ezelőtt egy másik helyre helyeztek át, de az emberek többségének nem igazán tetszett ez a döntés. Pontosabban, az új helyen lévő piac soha nem volt annyira látogatott, mint ez itt, a begluki részen. Több polgár kérésére az önkormányzat úgy döntött, hogy felújítja a Svaštar környékét, s ezzel együtt a piacteret is, így került vissza régi helyére a piac. A délelőtt folyamán elbeszélgettünk az emberekkel, és mindannyian elégedettek azzal, hogy a piac újból itt van. Teljesen felújítottuk a Janko Katić és a Pero Segedinac utcák kereszteződése közötti területet – mondta a polgármester, és hozzátette, bízik abban, hogy a közeljövőben az itt lévő üzletek mellett kisipari műhelyek is nyílnak, ami hozzájárul a városrész gazdasági erősödéséhez.

Az új piac karbantartását a Graditelj Közvállalat végzi.