2024. április 24., szerda

Könyv és rajz

Fennállásának 20. évfordulóját ünnepelte az ABC&T Képzőművészeti Szakkör

Az ABC&T Képzőművészeti Szakkör hétfőn két kiállításmegnyitóval ünnepelte fennállásának huszadik évfordulóját. Az egyik a Tisztelet a könyveknek című tematikus rajzkiállítás volt, amelyet a Magyar Médiaház földszinti tanácstermében nyitottak meg.

– A rajz az alapja mindennek. Mindegy, hogy milyen képzőművészeti technikával foglalkozik valaki, nem lehet megkerülni. A témát a könyvek iránti tisztelet miatt választottam, és azért, mert az ABC&T Képzőművészeti Szakkör foglalkozásait a palicsi könyvtárban tartjuk – emelte ki a megnyitón Török István, az ABC&T Képzőművészeti Szakkör vezetője.

Mile Tasić műkritikus elmondta, hogy az október hónap több szempontból kötődik a könyvhöz, hiszen október 13-án van a Szabadkai Városi Könyvtár napja, és ebben a hónapban tartják a Belgrádi Nemzetközi Könyvvásárt.

Bencsik István újságíró szerint időszerű a kiállítás témája, hiszen kevesen használjuk a könyveket, ha valaminek utána szeretnénk nézni. A könyvben és a kiállított munkákban az a közös, hogy a szerzők aláírták, tehát vállalják a felelősséget a munkájukért.

A második kiállítás megnyitóját a Szabadegyetem előcsarnokában tartották. Török István visszatekintett az elmúlt húsz évre. Mint kiemelte, ez alatt az idő alatt az az ABC&T Képzőművészeti Szakkörnek több mint 200 tagja volt. A foglalkozásokat is több helyszínen tartották. Először a Szabadkai Diákotthonban, majd egy könyvelőcégnél, a Bunyevác Maticában, a szabadkai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában jöttek össze a tagok. Ma már a palicsi könyvtárban és a szabadkai Török Alkotóházban folyik a munka.

Az ABC&T Képzőművészeti Szakkör tagjai a kiállítás anyagából 25 alkotást a szabadkai Széchenyi István Általános Iskolának adományoznak. Weiss Vesna igazgatónő hangsúlyozta, hogy az iskola feladatai közé tartozik a diákok művészeti nevelése. Mint hozzátette, ezek az alkotások nemcsak díszíteni fogják iskolánk falát, hanem a művészet szeretetére, a szépérzékre nevelik tanulóinkat, és fejlesztik a kreativitásukat.

– A lelkesedés hozta létre és tartja össze a képzőművészettel korábban nem foglalkozó egyénekből álló csoportot. Kellett azonban a lehetőség felcsillantása, egy ösztönző szó, hogy megtegyék az első lépést. Egy ilyen lendületet jelentett Török István ötlete, kezdeményezése, felhívása a szakkör megalapítására – hangzott el Bencsik István megnyitóbeszédében.

Mile Tasić elmondta, hogy ritkán jönnek létre képzőművészeti csoportok, és általában nem maradnak fenn sokáig. Ezért is nagy dolog, hogy az ABC&T Képzőművészeti Szakkör fennállásának 20. évfordulóját ünnepli.

A megnyitó végén Török István emléklapot ajándékozott az ABC&T Képzőművészeti Szakkör azon tagjainak, akik több mint öt éve tagjai a csapatnak.