2024. április 25., csütörtök

Trump cserbenhagyta kurd szövetségeseit

Washington nem támogatja, Ankara mégis hadjáratot indítana Szíriában

Washington hátat fordított szíriai kurd szövetségeseinek és hallgatólagosan Ankara mellé állt, amely katonai akcióra készül az Iszlám Állam (IÁ) elleni háború földi csatáinak legkitartóbb és legelszántabb fegyveresei ellen. Azzal az ürüggyel, hogy biztonsági övezetet hoz létre Északkelet-Szíriában, ahová a török hadsereg a közeljövőben tervez behatolni. Sokan attól tartanak, hogy vérfürdőt rendez a helybeli kurd civilek körében.

Az amerikai és a kurd erők megkezdték a kivonulást Északkelet-Szíriának abból a részéből, ahol Törökország egy biztonsági övezet kialakítását tervezi. Ankara és Washington már korábban megegyezett az Eufrátesztől keletre létrehozandó különleges zóna létesítéséről.

A törökök abban bíztak, hogy erre legkésőbb szeptember végéig sor kerül. Nem így történt. Szerintük az Egyesült Államok hibájából.

Recep Tayyip Erdoğan török államfő ezért a hét végén azzal fenyegetőzött, hogy hadserege pillanatok alatt behatol a szóban forgó területre, amely a közös határ északkelet-szíriai oldalán található Rász el-Ajn és Tell el-Abjad városok között. Az akciót kettős célból hajtaná végre: 1. a bő száz kilométer szélességű és mintegy harminc kilométer mélységű vidékről – saját biztonsága érdekében – ki akarja szorítani az Ankarában ellenségként kezelt, ámde az USA pártfogását élvező (főként) kurd és (kis részben) arab fegyveresekből álló koalíciót, a Szíriai Demokratikus Erőket (SDF); 2. az így felügyelete alá vont területen kialakítana egy olyan biztonsági, illetve ütköző zónát, ahová Törökországban élő szíriai menekülteket telepítene át. Néhol „csak” néhány százezer emberről, másutt már csaknem kétmilliós tömegről beszélnek.

A kurd fegyveresek egy része már elhagyta a területet, ám nagyon sokan még nem vonultak ki. Közülük nem is mindenki szeretne távozni, így elképzelhető, hogy összecsapnak az érkező török csapatokkal, amelyek még nem lépték át a szíriai határt, de a túloldalon már menetkészen várakoznak. Hírek szerint nemsokára indulnak, ám azt senki nem tudja, hogy erre mikor kerülhet sor.

A térségben állomásozó 100–150 (más forrásokban csaknem ezer) amerikai katona tegnap szedte a sátorfáját és elkezdett onnan kivonulni. A Fehér Ház előzőleg közölte: nem támogatja az SDF, azaz a saját szövetségese elleni török hadműveletet, s bele sem akar abba bonyolódni.

Sokan ezt úgy értelmezik, hogy Donald Trump amerikai elnök lényegében beleegyezett a török katonai akcióba, vagyis abba, hogy Erdoğan seregei benyomuljanak Szíria északkeleti határtérségébe. Ám ezzel a döntésével cserbenhagyta a kurdokat, akik a 2011 óta tartó szíriai belháborúban és az Iszlám Állam dzsihadista szervezet ellen vívott harcokban kezdettől fogva az USA érdekeit támogatták, illetve az oldalán harcoltak.

Az amerikai kormányzat eddigi álláspontjának megváltozása arra sarkallhatja a kurdokat, hogy összefogjanak Bassár el-Aszad szíriai elnökkel, illetve haderejével, és akár együtt szálljanak szembe a betolakodó, ámde rendkívül erős török hadsereggel.

Erdoğan tegnap közölte: eltökélt a katonai beavatkozás ügyében, az amerikaiakkal pedig folytatja az egyeztetést a tervezett hadjáratról. (Vasárnap este telefonon már beszélt Trumppal, akivel november elején személyesen is találkozik Washingtonban.) Megerősítette, hogy továbbra is terrorszervezetként kezeli az SDF főerejét képező Népvédelmi Egységek (YPG) szíriai kurd milíciát. Ankara veszélyforrásként tekint az YPG-re, mert szerinte kapcsolatban áll a törökországi szakadár Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK).

A szíriai kurdokat lesújtotta az amerikai döntés, s úgy értékelik, hogy Trump elárulta őket. Máris arra figyelmeztetnek, hogy ennek a változásnak súlyos következményei lesznek; megsemmisülhetnek például az IÁ elleni küzdelem eredményei is. Sőt, a törökök által kiszemelt térségben kiszabadulhat az a 11-12 ezer IÁ-harcos, akit jelenleg fogságban tartanak.

Washingtonban is nagy a felzúdulás mind a republikánus, mind a demokrata párti politikusok körében. Ők arra figyelmeztetnek, hogy a török offenzívának rengeteg kurd civil is áldozatul eshet, amit az USA többi szövetségese a világban nagyon rossz üzenetként értékelne.