2024. április 25., csütörtök

Környezetvédelmi tüntetéssorozat

Számos tüntetőt vettek őrizetbe Európa számos nagyvárosában a tegnap kezdődött környezetvédelmi tüntetéssorozat miatt.

Az Extinction Rebellion aktivistái Londonban számos helyen letáboroztak (Fotó: AP via Beta)

Az Extinction Rebellion aktivistái Londonban számos helyen letáboroztak (Fotó: AP via Beta)

Londonban az Extinction Rebellion nevű kampánycsoport a legforgalmasabb főútvonalakon és hidakon igyekezett megbénítani a közlekedést és a következő két hétben is ezt szándékozza majd tenni. A védelmi minisztérium épületének tőszomszédságában, a kormányzati főutca, a Whitehall közepén egy Trident rakéta makettjéhez láncolták magukat.

Az Extinction Rebellion fél éven belül másodszor szervezett nagyszabású tiltakozássorozatot Londonban. Áprilisban szintén a legforgalmasabb főútvonalokon és hidakon próbálta megbénítani a közlekedést. Aktivistái akkor a Waterloo hídon, a két leghíresebb bevásárlóutca, a Regent Street és az Oxford Street találkozásában lévő Oxford Circus forgalmi csomópontban, valamint a parlament épületegyüttese előtti téren vertek tábort több hétre.

Az Extinction Rebellion közölte, hogy a mostani megmozdulások a tavaszi akciósorozatnál ötször nagyobbak lesznek. A csoport várakozása szerint a következő két hétben 30 ezren vesznek részt a  tiltakozó demonstrációkban. Olyan törvényeket követelnek, amelyek alapján 2025-ig zéróra csökkenne Nagy-Britanniában a globális felmelegedést okozó szennyezőanyagok kibocsátása.