2024. április 23., kedd

Európa nem lehet teljes Vajdaság és Szerbia nélkül

Még javában tart Brüsszelben a Régiók és városok európai hete elnevezésű rendezvénysorozat, amelyen a vajdasági tartományi küldöttség is részt vesz. Az EU szerbiai küldöttségének irodájában hétfőn este fogadást tartottak azzal a céllal, hogy felhívják az érdeklődők figyelmét a Vajdaság által kínált beruházási, együttműködési lehetőségekre, s bemutassák a tartomány sajátosságait. Az ünnepélyes hangvételű prezentáción az európai térségek, városok számos képviselője és az uniós intézmények képviselői mellett jelen volt Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke, a küldöttség vezetője, Ana Hrustanović európai uniós szerbiai nagykövet és Nebojša Drakulić tartományi régiófejlesztési és helyi önkormányzati segédtitkár is.

– Vajdaság számos értékkel és adottsággal rendelkezik, de ezek között az első helyet foglalja el az elszántság, az elkötelezettség. Amikor egy adott régióban 26 nemzeti közösség képes arra, hogy békében együtt éljen, s otthonának tekintse a területet, akkor az csakis a kitartásnak, az elkötelezettségnek és a munkának az eredménye lehet – fogalmazott beszédében Pásztor, amelyben köszöntötte mindazokat, akik megjelentek a tartomány által szervezett, immár hagyományosnak is nevezhető brüsszeli fogadáson.

Beszédének folytatásában az európai politikusokhoz intézett néhány gondolatot.

– A kitartást és az elkötelezettséget jelképezi annak ténye is, hogy az idén is, most is jelen van Vajdaság ezen a jelentős brüsszeli rendezvényen. Meggyőződésem, hogy Európa egyszerűen nem engedheti meg magának azt, hogy „szegényebb legyen egy Vajdasággal”, hogy mellőzzön egy olyan régiót, mint amilyen a miénk. Vajdaság ugyanis, Szerbiával együtt, minden jellegzetességével és minden szempontot figyelembe véve teljesen érdemes arra, hogy az európai államok közösségének a tagja legyen – jelentette ki Pásztor István, rámutatva arra, hogy Vajdaság nélkül, éppen ezért, Európa sem lehet teljes.

Nebojša Drakulić arra helyezte a hangsúlyt, hogy Vajdaság minden értéke és egyedisége a többnemzetiségű mivoltából származik, arra eredeztethető vissza. Egy kiegyensúlyozott társadalmi közösségnek nevezte a tartományt, mely adottságainál fogva képes arra, hogy sikeresen együttműködjön a legfejlettebb európai régiókkal is, mondta. A tartomány szervei nagyban hozzájárulnak Szerbia európai integrációjának sikeréhez, számos régióval valósítanak meg eredményes projektumokat.

Szerbia büszke Vajdaságra, az elért eredményekre, a kulturális és nemzetiségi értékekre, melyeket magában hordoz – jelentette ki Ana Hrustanović. Már azzal is bizonyította európaiságát, hogy Újvidék a kontinens ifjúsági és kulturális fővárosának a címét is sikeresen elnyerte – fűzte hozzá.

A brüsszeli rendezvénysorozat ideje alatt Pásztor a német Hessen tartomány képviselőivel is tárgyalt az együttműködés elmélyítésének további lehetőségeiről. Mark Weinmeister európai ügyekkel foglalkozó államtitkárral még a régiók által aláírt 2012-es megállapodásra utaltak, melyben kifejezték szándékukat a kooperáció iránt. Pásztor fontosnak nevezte, milyen lesz a leendő Európai Bizottság összetétele, s reményét fejezte ki, hogy a bővítés terén a folyamatok felgyorsítását sürgeti majd ez az uniós szerv az előttünk álló időkben.