2024. április 20., szombat

Jó és rossz hír

A Nyugat–Balkánon átlagban a munkaképes lakosság 44 százalékának van munkája

A Világbank aktuális felmérése szerint a Nyugat–Balkán országaiban folytatódik a munkanélküliség csökkenése, ám ezzel egyidejűleg lassul a gazdasági növekedés, ennek egyik oka pedig a beruházások és a kivitel csökkenése. A Növekvő bizonytalanság elnevezésű gazdasági kimutatásban megállapítják, hogy idén a gazdasági növekedés 3,2 százalékos lehet, ami 0,7 százalékkal kevesebb, mint 2018-ban volt.

A lassabb gazdasági növekedés ellenére a munkanélküliséget sikerült csökkenteni, a térségben idén június végéig 150 ezer új munkahely nyílt. Ebből 43 ezer munkahelyet fiatalok számára létesítettek. A legtöbb fiatal – nagyjából 22 ezer– számára Albániában nyílt munkahely. Mindennek ellenére a Nyugat–Balkánon átlagban csupán a munkaképes lakosság 44 százalékának van munkája. A másik jellemzője a munkaerőpiacnak a nem kellőképpen kifejezett aktivitás, ami a leginkább Bosznia–Hercegovinában jellemző. Ebben az országban többen hagyták el munkaerőpiacot, mint amennyien munkát találtak.

Az N1 tv hírösszeállítása szerint egyedül Észak–Macedóniában és Koszovóban – itt 4 százalék lehet – folytatódik a gazdasági növekedés, míg a többi országban jelentősen lassul a korábbiakhoz képest. Linda Van Gelder, a Világbank nyugat–balkáni részlegének igazgatója a folyamatos növekedés fontosságát hangsúlyozta, mondván, hogy ez a kulcsa a munkanélküliség további csökkentésének, továbbá a migrációk okozta nehézségek hatékony kezelésének, valamint a nők integrálásának a munkaerőpiacon.

A gazdaság égboltján egyre tornyosulnak a felhők, jegyezte meg Linda Van Gelder, mondván, hogy ennek okán a döntéshozóknak a versenyképesség erősítésén, a hatékonyság növelésén, továbbá a közkiadások hatékonnyá tételén, valamint a költségvetési ingadozás megállításán kellene dolgozniuk. A szakértő szerint a beruházások növelésének érdekében mindemellett fontos lenne szigorúan ellenőrizni a bérek mértékét, továbbá csökkenteni az adókiadásokat és megfelelőbb módon tervezni a szociális programokat.