2024. április 25., csütörtök

Az egészség kihívásai napjainkban

A magas vérnyomás és a cukorbetegség lehetséges megoldásairól

Szombaton Zentán a BeeHome Közösségi Házban prof. dr. Kovács Tibor klinikai szakorvos, a Pécsi Tudományegyetem osztályvezetője, a II. sz. Belgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese Az egészség kihívásai napjainkban címmel tartott ismeretterjesztő előadást. A rendezvény a Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a pécsi székhelyű Határokon Túli Magyarságért Alapítvány és a zentai BeeHome Közösségi Ház közreműködésével valósult meg.

Dr. Kovács Tibor az életmódváltást szorgalmazza (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Dr. Kovács Tibor az életmódváltást szorgalmazza (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

A szép számú közönséget elsőként Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, majd dr. Bokor Béla, a Határokon Túli Magyarságért Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntötte, aki elmondta, azért tartják fontosnak az ilyen jellegű találkozókat, hogy az egészséges életmód szellemében éljünk, és így minél tovább kíváncsiak legyünk a világ történéseire.

Dr. Kovács Tibor a magas vérnyomás és a cukorbetegség lehetséges megoldásait taglalta a szép számú közönségnek, és igyekezett felvázolni azokat a legfontosabb tudnivalókat, melyekkel javítani lehet egy-egy beteg állapotán, illetve rámutatott arra is, miként tehetünk a kialakulásuk ellen. Hangsúlyozta, hogy mindkét esetben jelentős javulás érhető el életmódváltással, vagyis a túlsúly csökkentésével és a napi rendszeres testmozgás bevezetésével, és beszélt arról, hogy milyen diétát szorgalmaznak az eredmények eléréséhez. Hangsúlyozta továbbá a szűrések fontosságát, rámutatva arra, hogy ha diagnosztizáltak egy állapotot, akkor azon lehet segíteni, javítani, mert attól, hogy nem veszünk tudomást a kialakult betegségről, az még létezik.

A szakember szombaton este még Törökkanizsán is tartott előadást.