2024. március 28., csütörtök

Megemlékezés a Hősök sírjánál

Topolyán vasárnap délután koszorúzással egybekötött megemlékezést tartott a Vajdasági Magyar Szövetség topolyai és a Vajdasági Magyar Demokrata Párt topolya–kishegyesi körzeti szervezete. A Nyugati temetőben, a Hősök sírjánál egybegyűlt tömeg a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ tagjaival közösen elénekelte a Himnuszt, majd az Aurora Beszédművészeti Műhely tagjai szavalatukkal idézték fel a 170 évvel ezelőtti eseményeket. Ezt követően Tomik Nimród, a VMSZ topolyai szervezetének elnöke mesélt az aradi vértanúk topolyai kapcsolatáról.

Fotó: Tóth Bálint

Fotó: Tóth Bálint

Vécsey Károly, a tizenhármak egyike, levelező viszonyban volt Topolya birtokosával, Kray Jánossal, s egyik levelében arra kérte Krayt, hogy hagyja el a várost mielőtt a szerb csapatok ideérnének. Sajnos neki nem sikerült elmenekülnie, de felesége és lánya Pozsonyban talált menedéket.

A megemlékezésen Kisimre Szerda Anna, a Magyar Nemzeti Tanács tagja elmondta, hogy az 1848–49-es forradalom és magyar szabadságharc hőseinek és vértanúinak tettei, bátorsága példaértékű kell hogy legyen a ma emberének is, hiszen magyarságunkért, önállóságunkért szálltak harcba. Hangsúlyozta, nekünk is tennünk kell nemzetiségünkért, megmaradásunkért. Írassuk be gyermekeinket magyar óvodába, magyar iskolába, és vigyük őket olyan magyar közösségekbe, amelyekben megismerhetik nemzeti értékeinket, vallási szokásainkat, gyökereinket, történelmünket, kultúránkat.

Kovács László, a VMDP Topolya–Kishegyes Körzeti Szervezetének elnöke szólt az egybegyűltekhez. Elmondta, a 13 magyar hős haláláig hű maradt hazájához, esküjéhez. Nélkülük talán mi sem lennénk ilyen kitartóak a megmaradásért vívott harcunkban. Ők a magyarságért áldozták az életüket, azért, hogy a magyar nép önállósodjon, hogy ez a nemzet megerősödjön.

A jelenlévők együtt imádkoztak Magyar Zsolt segédlelkész vezetésével az aradi vértanúk és az áldozatok lelki üdvéért. A Hősök sírját a Szabadkai Magyar Főkonzulátus képviseletében Benyovszky Anna konzul koszorúzta meg, továbbá az MNT, a topolyai önkormányzat és helyi közösség, a VMSZ és a VMDP képviselői helyezték el a kegyelet virágait.