2024. március 28., csütörtök

Túl az első fázison

Folytatódik a palicsi wellnessközpont építése

Palicsot üdülővárosként tartja számon a közvélemény, ám az egykor népszerű turisztikai célpont az elmúlt évtizedekben sokat veszített varázsából. Az utóbbi években több olyan projektumról is hírt adhattunk, amelyek célja, hogy a fürdőváros visszanyerje korábbi vonzerejét. Az egyik legnagyobb ilyen beruházás a Férfistrandnál helyet foglaló wellnessközpont kialakítása, amely előreláthatóan több turistát vonz majd a Szabadka melletti településre.

A wellnessközpont, illetve akvapark ünnepélyes alapkőletételére tavaly decemberben került sor, és az azóta eltelt időszakban befejeződött a munkálatok első fázisa. Mint ismeretes, a beruházás összértéke körülbelül egymilliárd dinár, és elkészülte után harmincezer négyzetméteren öt fedett és ugyanannyi nyitott medencével áll a vendégek rendelkezésére, akik itt tartózkodását a fürdőzés mellett egyéb tartalmakkal is igyekeznek majd izgalmasabbá és színesebbé tenni. A fürdő a jövőben 2500 vendég befogadására lesz alkalmas, és a fedett rész 500 fős kapacitásával egész évben várja a látogatókat.

Az építkezés jelenlegi állapotáról, illetve a munkálatok várható befejezéséről Nebojša Daraboš, a Palics Park Kft. igazgatója e-mailben nyilatkozott lapunknak.

Mint megtudtuk, a munkálatok első fázisa lezárult. Ennek részeként megtörtént a terület előkészítése, a korábban a területen lévő objektumok eltávolítása, illetve a terület körbekerítése. Ezt követően a több mint 700 négyzetméteres gyermekmedence alapjainak elkészítése is megtörtént, csakúgy mint az a több mint 160 négyzetméteres medence kialakítása, amely a csúszdához tartozik, illetve a 12,3 méter magas csúszdákat is felállították. Az első fázis részeként a wellnessközpont Aqua Tower nevet viselő része is elkészült, amely a gyermekek számára tartogat különböző vizes szórakozási lehetőségeket. Ezen munkálatok elvégzése után elkezdték a terület előkészítését a második fázisra, és ennek keretén belül sor került a kijelölt fák eltávolítására is.

Nebojša Daraboš szerint az eddigi munkálatok során nem találták magukat szembe komolyabb nehézségekkel, és mivel egy igen komplex beruházásról van szó, fel voltak készülve arra, hogy az elvárások is igen magasak velük szemben. Az építkezés szakértő felügyelet mellett folyik, és ez is hozzájárul ahhoz, hogy minden a tervek szerint haladjon.

A munkálatokat két fázisban végzik el. Mint említettük, az első fázis befejeződött, és jelenleg a második fázis munkálataira vonatkozó közbeszerzési pályázat kiírásának előkészítése van folyamatban. A pályázat kiírásakor minden törvényes előírást be kell tartani, ami magában foglalja azt is, hogy a kiírásnak meghatározott ideig kell nyitva állnia, és a reklamációs időszakot is tiszteletben kell tartani. A második szakasz munkálatai minden valószínűség szerint az ősz folyamán kezdődnek el. Az építkezés dinamikáját a törvényes előírások mellett nagyban befolyásolják az időjárási körülmények is. A tervek szerint a beruházás 2020 júniusában zárul le, és az új wellnessközpont ekkor nyitja meg kapuit a látogatók előtt – tudtuk meg a Park Palics igazgatójától.