2024. április 24., szerda

Az aradi 13 emlékére

Kishegyesen néptáncműsorral emlékeztek a forradalom mártírjaira – A Rizgetős táncegyüttes és a Juhász zenekar közös produkciója

Ahol magyarok élnek, ott mindenhol megemlékeznek a 13 aradi vértanúról. Kishegyesen egy tematikus műsort mutattak be ebből az alkalomból, amely Az aradi 13 címet viseli. A produkciót a Rizgetős táncegyüttes és a Juhász zenekar állította össze Patyerek Csaba koreográfus vezetése alatt. A néptánc és -zene mellett vers és próza is a műsor részét képezi, amiben Hajvert Ákos, Radnóti-díjas versmondó és Molnár Róbert színművész működött közre.

Lakatos János felvétele

Lakatos János felvétele

A műsor kapcsán Patyerek Csaba arról számolt be lapunknak, hogy már régóta szerettek volna színpadra vinni egy ilyen tematikus műsort, mivel számos lehetőség rejlik benne. Igyekeztek kevésbé szokványos módon bemutatni a történteket.

– Igyekeztünk ehhez a témához kapcsolódó hangulatokat, érzéseket és jeleneteket megfogalmazni. Ezeknek megfelelően próbáltunk zenét aláilleszteni, és így született meg a zenei rész. Nyilván megszólalnak olyan ismert dallamok is, amelyek ehhez a témához kapcsolódnak. Ezeket már többször hallhatta a közönség, de most másfajta hangszereléssel jelenítettük meg – mondta Patyerek.

A műsort érdekesebbé tette, hogy líra és próza is a részét képezi, valamint a jelentőségéhez az is hozzájárul, hogy a magyar történelem lényeges  fejezetéről szól. A látványvilág mellett a gyerekek számára épp azért érdekes, mert láthatják, amint a történelemórán tanultak, megelevenednek a színpadon, fogalmazott Patyerek.

Az aradi 13 című előadás létrejöttét a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a tartomány, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, a kishegyesi helyi közösség és a Csoóri Sándor Alap támogatta.