2024. április 25., csütörtök
MOTGP

Megvan a nyolcadik

A MotoGP Thaiföldi Nagydíján biztossá vált, ami felől már hosszú ideje nem volt kérdés idén sem: Marc Márquez négy futammal a szezon vége előtt megszerezte összességében nyolcadik világbajnoki címét. A matek egyszerű volt a MotoGP-t tavaly óta fogadó Buriramba érkezve: Márqueznek legalább 100-ra kellett növelnie Andrea Doviziosóval szemben meglévő 98 pontos előnyét, amihez elég volt csupán annyi, hogy előtte végezzen. Ez a felállás pedig a rajtot követően egyetlen pillanatig sem maradt kérdés: a spanyol elhúzott a vezetést megőrző Fabio Quartararóval, végig nyomás alatt tartotta fiatal yamahás riválisát, és pontosan lekopírozta a három hete Misanóban látott forgatókönyvet. Quartararo ismét karnyújtásnyira volt első királykategóriás győzelmétől, ám az utolsó körben Márquez akcióba lendült, előzött, és újabb szoros futamgyőzelemmel nyerte meg az idei bajnokságot úgy, hogy pénteken egy hatalmas bukás nyomán még a kórházat is megjárta. Valentino Rossi kilenc titulust nyert, a 26 éves Márquez esetében pedig ki tudja, hol van még a vége…

A Moto2-ben Rossi féltestvére, Luca Marini szerezte meg első győzelmét, de Álex Márquez is közelít a vb-címhez. A Moto3-ban Albert Arenas nyert, de a tabellán növelte előnyét a szerb Miodrag Kotur által irányított Leopard Racingnél versenyző Lorenzo Dalla Porta.

A Thaiföldi Nagydíj végeredménye: 1. Marc Márquez (spanyol, Honda) 39:36,223, 2. Fabio Quartararo (francia, Petronas Yamaha) +0,1 másodperc hátrány, 3. Maverick Viñales (spanyol, Yamaha) +1,3, 4. Andrea Dovizioso (olasz, Ducati) +11,2, 5. Álex Rins (spanyol, Suzuki) +11,4 stb. A világbajnokság állása: 1. Márquez 325 pont, 2. Dovizioso 215, 3. Rins 167, 4. Viñales 163, 5. Petrucci 162 stb.

RALI

Előd és utód

Közelebb került első ralivilágbajnoki címéhez Ott Tänak, miután bezsebelte a maximális pontszámot a Walesben rendezett Brit Ralin. Az észt már a péntek esti szakaszokat követően az élre állt, előnyét pedig 11 másodpercre növelte a 22. szakasz végére, a vasárnapi befutóig. Tänak már kényelmes előnnyel készülhet a szezonból hátralévő két versenyre.

Egy neves vendégszereplő is benevezett a ralira a 2003-as világbajnok, Petter Solberg személyében, aki idén zárja versenyzői karrierjét, és privát indulóként a 10. helyen futott be egy Volkswagennel. Máig a norvég Solberg a WRC utolsó nem francia bajnoka, hiszen az ő sikere után kezdődött meg Sébastien Loeb, majd Sébastien Ogier sorozata, ami Tänak révén 15 év után éppen idén szakadhat meg.

A Brit Rali végeredménye: 1. Ott Tänak (észt, Toyota) 3:00:58,0, 2. Thierry Neuville (belga, Hyundai) +10,9 másodperc hátrány, 3. Sébastien Ogier (francia, Citroën) +23,8, 4. Kris Meeke (brit, Toyota) +3,6, 5. Elfyn Evans (brit, Ford) +48,6 stb. A világbajnokság állása: 1. Tänak 240 pont, 2. Ogier 212, 3. Neuville 199, 4. Mikkelsen 102, 5. Meeke 98 stb.