2024. április 25., csütörtök

Megjelent Marcsók Vilma Szórványvilág című kötete

Marcsók Vilma Szórványvilág című könyve a székesfehérvári Vörösmarty Társaság gondozásában jelent meg. A kötet a szerző 1990 és 2017 között megjelent írásait gyűjti össze. A könyv műfaji tekintetben igen színes, hiszen tanulmányokat, elemzéseket, interjúkat, riportokat, helytörténeti és szépirodalmi írásokatat tartalmaz. Betekintést nyerhetünk Nagybecskerek történelmébe, művelődéstörténetébe, valamint olyan emberekről olvashatunk, akik méltatlanul a feledés homályába merültek. Miközben elmerülünk a múltban, a fejezetek elején visszaköszönnek az 1990-es évek viszontagságai, a délszláv háború, a hiperinfláció, a NATO-bombázások képei. Az adott év politikai és gazdasági eseményeinek leírása nagyban segít abban, hogy megértsük az egy-egy fejezetben leírtakat.

Többet megtudhatunk a nagybecskereki Madách Amatőr Színház, a gimnázium történetéről, a vajdasági magyar cserkészetről és a kisvonatról. A nagybecskereki magyar oktatásért vívott harcról is sokat olvashatunk.

Marcsók Vilma magyartanárként dolgozott az egyik nagybecskereki szakközépiskolában. Amikor 1990-ben a szórványban válságossá vált a magyar nyelvű oktatás helyzete, megalakította a Szülők Fórumát, amely a magyar oktatás megmaradásáért harcolt. Az ő nevéhez fűződik a Nagybecskereki Diáksegélyező Egyesület megalapítása. Munkatársaival együtt 1994-ben beindította az ország első Hétvégi Óvodáját, ahol olyan magyar gyermekekkel foglalkozott, akik szerb nyelvű iskoláskor előtti intézményekbe jártak.

Marcsók Vilma 2004-ben vehette át az Aracs-érmet. Ekkor a következőket nyilatkozta az egyik újságírónak: „Egyeseket távoli földrészek, másokat például a tenger mélye csábít. Én szenvedélyesen szeretem Nagybecskereket.” A szülőföld és az anyanyelv iránti elkötelezettsége e kötet lapjain is visszaköszön. A Szórványvilág jó olvasmány lehet azok számára, akik szeretnének minél többet megtudni Vajdaság ezen szegletéről.