2024. április 25., csütörtök

Bulgáriától Ausztriáig vezető energiafolyosó

Szijjártó Péter: Tovább javul Magyarország gázellátásának biztonsága

A magyar–román kétirányú gázszállítás lehetőségének megteremtésével tovább javul az ország gázellátásának biztonsága – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Csanádpalotán.

Szijjártó Péter, az FGSZ. Zrt. csanádpalotai kompresszorállomásának átadásán azt mondta, Magyarország és Románia gázvezeték-rendszereinek összekötése és a szállítási kapacitás növelése az elmúlt öt esztendő legfontosabb energiabiztonsági fejlesztése Magyarországon. Miután Romániában is befejeződnek a fejlesztések, 2020 májusától mindkét irányba legalább 1,75 milliárd köbméternyi gáz szállítására nyílik lehetőség évente – tette hozzá.

Ferencz I. Szabolcs, Szijjártó Péter és Hernádi Zsolt (Fotó: MTI)

Ferencz I. Szabolcs, Szijjártó Péter és Hernádi Zsolt (Fotó: MTI)

A miniszter hangsúlyozta, hogy a beruházás egész Délkelet-Európa számára nagy előrelépés, hozzájárul ahhoz, hogy létrejöhessen a bolgár–román–magyar–osztrák energiafolyosó. A fejlesztés következő ütemében a kétirányú gázszállítás éves kapacitását 4,4 milliárd köbméterre növelik – tudatta a politikus.

Szijjártó Péter kifejtette, Közép-Európában a gáznak nagy szerepe van az ipar működése és a lakosság ellátása szempontjából. A gázellátás eddig alapvetően egy forrásból és egy útvonalon történt – mondta. Kifejtette, az észak–déli infrastruktúra kiépítése a térség stratégiai érdeke, és hozzájárul ahhoz, hogy az azerbajdzsáni gázmezőkből elinduló szállítások elérjék a régiót, a Görögországba érkező LNG-t (cseppfolyósított gáz) számításba lehessen venni az ellátásban, ahogy a Fekete-tenger off shore mezőin egyszer meginduló kitermelést is – hangsúlyozta a miniszter.

A politikus megállapította, Magyarország elvégezte a házi feladatát: a nemzeti szállítórendszer működik, a nemzetközi összeköttetéseket folyamatosan fejlesztik. Itt az ideje annak, hogy mindenki elvégezze a saját házi feladatát a régióban és globálisan is – mondta. Közölte, nyugati irányból gyakran fogalmazzák meg az elvárást az energiaellátás diverzifikációja érdekében, az ehhez szükséges segítséget azonban nem mindig adják meg.

Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója kifejtette, az egész térség gázpiaca sokkal rugalmasabb és biztonságosabb lett annak köszönhetően, hogy a magyar gázvezetékrendszert összekapcsolták szinte az összes szomszédos országéval. Törekedtek arra, hogy a rendszerek közötti kapcsolat kétirányú legyen, ez azonban Horvátország felé még nem valósult meg – tette hozzá.

Ferencz I. Szabolcs, az FGSZ. Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, egy évtizede dolgoznak a magyar–román gázvezetékrendszer összeköttetésén. A kompresszorállomás kialakításával lehetővé vált, hogy a korábbi magyar–román irányú szállítás mellett évente 1,75 milliárd köbméternyi gázt lehessen szállítani Magyarországra, ami a magyar fogyasztás ötöde.

A hatmilliárd forintos beruházást a cég saját finanszírozásban valósította meg, csaknem egy év alatt – tudatta.