2024. április 18., csütörtök
HELYSZÍNI TUDÓSÍTÁS

Bizalom, csapatmunka, szolidaritás

Szűcs László a MÚRE új elnöke – Léphaft Pált Pro Cultura Et Arte különdíjjal tüntették ki

Tisztújító közgyűlést, szakmai tanácskozást és díjátadó ünnepséget tartott a hétvégén Gyergyószárhegyen a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete. A leköszönő elnök, Rácz Éva helyére Szűcs Lászlót, a Várad folyóirat igazgatóját választották meg, alelnöknek pedig Simonffy Katalin nyugalmazott televíziós újságírót, tanárt és Újvári Ildikót, a kolozsvári Szabadság napilap főszerkesztőjét. A szervezet igazgatótanácsában a székelyföldi régióért Szucher Ervin, a Partiumért, illetve Kolozs megyéért Vicsi Judith, a szórványsajtóval kapcsolatos kérdésekért Forró László, az oktatási témákért pedig Rácz Éva felel majd. A közgyűlés megválasztotta a szervezet etikai testületét, a Becsületbíróságot is, amelynek elnöke Sarány István, alelnöke Maksay Magdolna, titkára Bögözi Attila lett, tagjaivá Balázs Bencét, D. Mészáros Eleket, Kacsó Sándort, Kövér Tamást, Tomcsányi Máriát és Urbán Izabellát, póttagjává pedig Bajna Györgyöt választották meg.

A Magyar Újságírók Romániai Egyesületének új elnöke, Szűcs László a megválasztását követően elmondott beszédében kifejtette, a következő három évben a bizalom, a csapatmunka és a szolidaritás jegyében szeretné kifejteni tevékenységét.

Szűcs László, a MÚRE új elnöke a díjátadó ünnepségen (Máriás Endre felvétele)

Szűcs László, a MÚRE új elnöke a díjátadó ünnepségen (Máriás Endre felvétele)

– Igazából egyetlen mondatba is össze tudom sűríteni a motivációimat: szeretem az újságírókat. Szeretem ezt a hivatást, és azokat az embereket, akikkel harminc éve együtt űzöm az ipart. Volt alkalmam megismerni és megszeretni. Volt alkalmam csalódni és újrakezdeni. Még nem vesztettem el minden illúziómat, bár szépen haladok ebbe az irányba. Azt hiszem, valamennyien tapasztalhatjuk, hogy ez a mi szakmánk – amelyet szeretnek negyedik hatalomnak nevezni, többnyire a másik három, valódi hatalommal rendelkező kategória reprezentánsai –, szóval ez a mi szakmánk nincs jó helyzetben, ahogyan mi, újságírók sem vagyunk jó helyzetben – hangsúlyozta Szűcs László, aki a problémákról szólva mindenekelőtt a súlyos alulfizetettséget, a minimálbéren vagy ott sem tartott újságírókat, szerkesztőket, valamint az 1990 után megszerzett, illetve visszaszerzett társadalmi elismertség hiányát említette.

– Esik a szakmai színvonal, romlik a nyelvi színvonal, sok médiaműhelyt, szerkesztőséget, kollégát igénytelenség jellemez, kiesnek munkafolyamatok, nincs mindenhol szerkesztő, olvasószerkesztő, korrektor, hogy csak az írott sajtó bajait említsem. Hamar elkopnak a kollégák, átlag alattiak az életkilátásaink, sok a pályaelhagyó. Nyilván mi egyedül, civil szervezetként mindezeket nem tudjuk megoldani, nem vagyunk, nem lehetünk szakszervezet, ám lehetőségeink mértékében szeretném hangsúlyosabbá tenni, hogy ez a romániai magyar újságírók egyesülete, a mi dolgunk velük, értük cselekedni. Ha úgy tetszik, az intézményi kapcsolatok helyett a személyes kapcsolatok, kapcsolati hálók építését szeretném szorgalmazni – emelte ki a MÚRE új elnöke, aki ezt követően beszélt a támogatáspolitika átalakításának és az egyesület népszerűsítésének lehetőségeiről, a képzési programokban és a szakmai szervezetekkel folytatott együttműködésekben rejlő lehetőségekről, valamint számos egyéb fontos témáról is.

Az összejövetel alkalmából életre hívott szakmai tanácskozás központi témáját ezúttal a sajtónyelv aktuális kérdései képezték. Ezekről Magyari Sára nyelvész, a Partiumi Keresztény Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszékének munkatársa tartott előadást, amelyet igen izgalmas kerekasztal-beszélgetés követett, majd az érdeklődők több különleges kötettel is megismerkedhettek, köztük a Nem tömb, nem szórvány: Szilágy (MÚRE, 2019.); Péter I. Zoltán: Ady – Az Értől az Óceánig (Várad, 2019.); A leszakadt Erdély első száz éve – Szilágyi Aladár beszélgetései kortárs történészekkel (HKE 2019.) valamint a Sarány István szerkesztette Csíksomlyón járt Ferenc pápa (Hargita Népe, 2019.) című kiadvánnyal.

Szekeres Attila István és Léphaft Pál az elismeréssel (Máriás Endre felvétele)

Szekeres Attila István és Léphaft Pál az elismeréssel (Máriás Endre felvétele)

A rendezvénysorozat keretében adták át a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ díját, valamint a MÚRE szakmai díjait is. A romániai magyar kultúra és művészet tényszerű bemutatásához és népszerűsítéséhez való hozzájárulásért első ízben odaítélt Pro Cultura Et Arte díjjal Szekeres Attila Istvánt, a Pro Cultura Et Arte különdíjjal pedig Léphaft Pált, lapunk karikaturistáját és szerkesztőjét tüntették ki. A MÚRE szakmai elismerései közül az Életműdíjat Ágopcsa Marianna (Szatmárnémeti), a Nívódíjat írott sajtó kategóriában Gáspár-Barra Réka (Déva), audiovizuális sajtó kategóriában pedig a Román Televízió magyar adása (Bukarest), a Pro Amicitia-díjat Stefan Both (Temesvár), a Médiamenedzseri különdíjat pedig Kupás János (Szováta/Sóvidék) érdemelte ki.

A díjátadó ünnepség zárásaként Szűcs László, a Magyar Újságírók Egyesületének elnöke és Bedő Zoltán, a Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesületének elnöke szándéknyilatkozatot írt alá a két szervezet közötti együttműködés elmélyítéséről és hatékonyabbá tételéről, hivatalossá téve ezáltal azon célokat, amelyek értelmében a jövőben együtt gondolkodva és egymást segítve szeretnék kifejteni a tevékenységüket.