2024. április 25., csütörtök

Kibővült a mitrovicai Modine

Jelentős adókedvezmények a fiatalokat foglalkoztatóknak

Újabb gyárcsarnokkal bővült az amerikai Modine Manufacturing Company autóipari cég mitrovicai üzeme. A több mint egymillió eurós beruházás nyomán előbb 45, a későbbiekben pedig összesen 270 személy juthat munkához.

A januártól várható változások nyomán legkevesebb 5000 ember találhat állást (Fotó: Beta)

A januártól várható változások nyomán legkevesebb 5000 ember találhat állást (Fotó: Beta)

A részleget Ana Brnabić kormányfő nyitotta meg, és köszönetet mondott az amerikai cégnek a beruházásért, külön pedig azért, hogy fiatalokat foglalkoztat, akiknek az átlagéletkora 32 év. A miniszterelnök ezúttal is felhívta a cégtulajdonosok figyelmét arra, hogy – mint ő maga és a pénzügyminiszter is korábban már bejelentette – január 1-jétől egész sor adókedvezményt élveznek azok a munkaadók, akik fiataloknak adnak állást.

– Szerbia kormánya a fiatalok foglalkoztatására összpontosít, és remélem, hogy a parlament hamarosan elfogadja az adótörvények módosítási javaslatait, melyekkel éppen a fiatalok alkalmazását szeretnénk serkenteni – mondta Ana Brnabić. Ennek lényege, hogy január 1-jétől mindazok a cégek, melyek új, elsősorban fiatal embereket vesznek fel, a foglalkoztatás első évében mentesülnek a béradó 70 százalékának fizetése alól. A második évben 65, a harmadikban 60 százalékos kedvezményben részesülnek – magyarázta. A múlt hónapban egyébként azt a módosítást is bejelentették a kormányképviselők, hogy az első évben a munkáltatóknak a fiatal foglalkoztatottak után nem kell majd szociális biztosítást fizetniük, a másodikban is csupán 5 százalékot, és a kedvezmények akkor is kísérik a foglalkoztatottat, ha vállalatot cserél, tehát új munkaadójának is joga lesz a könnyítésekre. A kormány így szeretne minél több fiatalt itthon tartani, és ezáltal bővíteni a gazdaságot. Becslései szerint a januártól várható változások nyomán legkevesebb 5000 ember találhat állást.

Brnabić kormányfő a tegnapi, szerémségi üzemrészleg-avatón arra biztatta az amerikai cégeket, hogy fektessenek be itteni kutatóközpontokba, mert, mint mondta, ebben a tevékenységben Szerbia a térség vezető országa. Megdicsérte a mitrovicai önkormányzatot, amiért sikeres a külföldi tőke idevonzásában, az amerikai vállalatokról pedig megjegyezte, hogy fontos partnerek Szerbia gazdaságának fejlesztésében.

– Az amerikai cégek már több mint négymilliárd dollárt fektettek Szerbia gazdaságába, és 20 000-nél is több személynek adtak munkát – mondta Brnabić.

Gabriel Escobar, az Egyesült Államok belgrádi nagykövetének helyettese kijelentette: büszke arra, hogy nagykövetségük partneri szerepet tölt be az amerikai vállalatok szerbiai beruházásainál.

– Meggyőződésünk, hogy az amerikai biznisz a legjobb a világon, és hogy a szerbiai munkaerő megfelel színvonalunknak. Megelégedésünkre szolgál, hogy folytathatjuk az együttműködést minden hatalmi szint képviselőivel, és támogatjuk a szerbiai reformokat – mondta Escobar.

A szerbiai Modine igazgatója, Dejan Nestorović fontos előrelépésnek tartja a 3500 négyzetméteren elterülő új gyárcsarnok átadását.

– Az a célunk – mondta –, hogy az új termelői kapacitásokat új foglalkoztatottakkal töltsük fel, hogy az új munkaerőt mielőbb kiképezzük, és tovább javítsuk üzleti eredményeinket.