2024. április 19., péntek

Hőseinkre emlékezünk

Kegyeleti napot tartottak Zomborban

A zombori Magyar Polgári Kaszinó szervezésében tegnap kegyeleti napot tartottak az Aradi Vértanúk Emléknapja alkalmából. Ft. Drobina Gábor kegyeletadó misét celebrált a Szent Kereszt -templomban a Szent Rókus temetőben.

Dr. Karcher Erzsébet, a Kaszinó elnöke szólt az emlékezőkhöz (Ótos András felvétele)

Dr. Karcher Erzsébet, a Kaszinó elnöke szólt az emlékezőkhöz (Ótos András felvétele)

Az 1848/49-es emlékobeliszknél a Magyar Polgári Kaszinó műemlékvédő csoportjának képviselője, Szladek László szólt a gyászünnep, jelenünkben is megszívlelendő, nemzetmegtartó tanulságairól. A síremléket ft. Drobina Gábor zombori káplán áldotta meg.

A kegyelet virágait Sarlay Péter, Magyarország szabadkai főkonzulátusának konzulja helyezte el, továbbá a Magyar Nemzeti Tanács, a Szent György Lovagrend, Baja város önkormányzata, a Rákóczi Szövetség bajai tagozata, a Vajdasági Magyar Szövetség, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége és a Magyar Polgári Kaszinó képviselete.

Ezt követően az első világháborúban elesett katonák sírjainál hajtottak fejet. Mindegyik helyszínen a Kaszinó dalárdája énekelt.

Az emlékezés a Magyar Polgári Kaszinó udvarán, Schweidel József zombori születésű vértanú mellszobránál folytatódott. Dr. Karcher Erzsébet, a Kaszinó elnöke szólt az emlékezőkhöz. Wilhelm József történész egyebek mellett a következőket hangsúlyozta emlékező beszédében:

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

– Nemzeti ünnepeink a visszaemlékezések pillanatai, amikor megállunk egy időre és számot vetünk a múlttal, amikor elgondolkodunk azon, hogy méltóképpen cselekszünk-e manapság, hogy meg tudjuk-e becsülni azokat az áldozatokat, amelyeket az őseink önmagunkért és értünk hoztak? A mai napon az aradi vértanúkra, az első magyar miniszterelnök halála napjára emlékezünk, és mindazokra az ismert és névtelen elődeinkre, akik az életüket adták, vagy „csupán” testi/lelki sebeket szereztek az 1848/49-es forradalomban és szabadságharcban – mondta.

A kérdés az – folytatta Wilhelm József –, hogy mi, utódok meg tudjuk-e becsülni az őseink véráldozatát, a szenvedéseiket, a küzdelmeiket? És, amennyiben őszintén értékelni is tudjuk ezeket az áldozatokat, tudjuk-e folytatni az általuk megkezdett munkát? Tudjuk-e, merjük-e, akarjuk-e megharcolni a mi mindennapi harcunkat az elkényelmesedés ellen? Teszünk-e azért, hogy a már meglévő, kiharcolt jogaink ne csorbuljanak, ne vesszenek el? De még ez sem elég! Ennél távolabbra kell tekintenünk! Fel kell ismernünk azokat a folyamatokat, amelyeket szabályoznunk kell, hogy ne kerülhessen sor újabb forradalmakra, szabadságharcokra, véres háborúkra.

A Magyar Polgári Kaszinó fiatal tagjai előadásában alkalmi műsor zajlott.

Schweidel József szobránál az emlékezés virágait elhelyezte Sarlay Péter, Magyarország szabadkai főkonzulátusának konzulja, az MNT képviselői, továbbá a Szent György Lovagrend tagjai, Baja város önkormányzata, a Rákóczi Szövetség bajai tagozata, a Vajdasági Magyar Szövetség, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége és a Magyar Polgári Kaszinó képviselete.