2024. április 24., szerda

Tudományos konferenciák a Vajdasági Múzeumban

A tanácskozásokkal kapcsolatos sajtótájékoztatót dr. Drago Njegovan, a Vajdasági Múzeum igazgatója nyitotta meg. Elmondta, hogy nagy örömmel és büszkeséggel tölti el az a tény, hogy két konferenciát is bejelenthet.

Az első tudományos konferencia október 5-én, szombaton nyílik meg Baranya az idők során. A Baranya kultúra rétegei címmel. – A Vajdasági Múzeum és a belgrádi Vuk Alapítvány együttműködésének eredménye a szaktanácskozás, több mint negyven szerbiai, horvátországi, magyarországi és szlovákiai résztvevő ismerteti kutatásait régészeti, történelmi, néprajzi, demográfiai és művészettörténeti témakörökben – közölte dr. Aleksandar Horvat történész.

A másik tudományos konferencia a harmadik orosz–szerb régészeti konferencia lesz, amely október 10-én nyílik meg. Szervezői – a Vajdasági Múzeum mellett –, az Orosz Tudományos Akadémia moszkvai Régészeti Intézete, a szentpétervári, állami Ermitázs Múzeum és a belgrádi Nemzeti Múzeum. Több mint 40 régész vesz részt benne, Oroszországból és Szerbiából. A konferencia címe a Dunától a Volgáig: kultúrák kölcsönhatása és átalakulása az időszámításunk előtti első évezredben. Stanko Trifunović archeológus elmondta, hogy ez az összejövetel az orosz intézmények és a Vajdasági Múzeum együttműködésének eredménye. Az első konferenciát 2014-ben tartották Szerbiában, a másodikat pedig 2017-ben, Moszkvában.

A találkozó hozzájárul a kapcsolatok ápolásához, közös kutatások létrehozásához, amelyek minden bizonnyal elősegítik a kutatási folyamatot mind Szerbiában, mind pedig Oroszországban. Mindkét esemény megszervezését a Szerbiai Művelődési és Információs Minisztérium, valamint a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság is támogatja.