2024. április 16., kedd

Megnyitás előtt a Rábé–Kübekháza határátkelő

Október 11-én adják át a személyforgalomnak – Rábén már készülnek a határnyitásra

Elkészült és megnyitásra vár a Rábé–Kübekháza határátkelőhely. A szerb–magyar–román hármas határon, Észak-Bánát csücskében, a Viharsarokban található Rábé falu mellett a szerbiai oldalon is elkészül a hármashatár-kőhöz vezető, valamivel több, mint egy kilométer hosszú aszfaltos út. A szomszédos magyar oldalon, a több mint három kilométerre fekvő Kübekházától már a nyár folyamán kiépítették a határig vezető utat, és felállították a határátkelést lehetővé tevő közös szerb–magyar határellenőrző állomást.

Két hónap alatt elkészült a Rábétól a határig vezető út (Gergely József felvétele)

Két hónap alatt elkészült a Rábétól a határig vezető út (Gergely József felvétele)

A tervek szerint a személyforgalom számára október 11-én a két szomszédos baráti ország, Szerbia és Magyarország képviselőinek jelenlétében megnyitják a forgalom előtt ezt az újabb kishatárátkelőt, amely a Királyhalom és Ásotthalom között évek óta üzemelő határátkelő mintájára fog működni. Úti okmányokkal szabadon közlekedhetnek a személyszállító járművek Rábé és Kübekháza között, tehermentesítve ezzel a többi határátkelőhelyet.

Mit jelent az új, régóta várt határátkelő megnyitása Törökkanizsa község és az egész észak-bánáti régió számára? – tettük fel a kérdést Újhelyi Nándornak, a törökkanizsai képviselő-testület elnökének.

– Információink szerint október 11-én 11 órakor nyílik meg a határátkelőhely. Az építkezést befejezték, folyik a tereprendezés, árokásás, a műszaki átvétel megtörtént, az útjelző táblákat és feliratokat a napokban elhelyezik, minden elő lesz készítve. A magyar oldalon már egy hónapja felállították a konténerépületeket, amelyekben a két ország vám- és rendőri szervei közösen végzik az átutazók ellenőrzését. Majdány-Rábé helyi közösség kezdeményezésére folyamatban van a falu, Rábé takarítása, a közvilágítás javítása, az útra belógó faágakat levágják. Rábén újra megnyílik a vegyeskereskedés, a kis falu lakói és a majdányiak is szorgalmasan készülnek a határátkelő megnyitására, amelytől az elhanyagolt Viharsarok, a hármas határ körzetének a megújulását várjuk. A közúti személyszállítás, a gépjárműforgalom meg fog élénkülni, ami fokozottabb odafigyelést és biztonsági intézkedéseket igényel. Új útjelző táblákat helyeznek ki. Reméljük, hogy az átutazók meg is állnak Rábén és Majdányon, amiből az egy helyi közösséget alkotó két kis falu profitálhat. A helyi közösség a határnyitás kapcsán felvette a kapcsolatot a kübekházi önkormányzattal, és több közös ünnepi rendezvényt is szervezünk. A Magyarországról ékezők figyelmét szórólapon hívjuk fel a törökkanizsai község turisztikai látnivalóira, vásárlási és egyéb lehetőségekre, ami elősegítheti a határ menti személy- és áruforgalom felélénkítését – mondta Újhelyi elnök.