2024. április 18., csütörtök

Tizennégymillió dinár a kistermelők támogatására

Topolya község megjelentette a vissza nem térítendő mezőgazdasági pályázatait

A napokban jelent meg Topolya község mezőgazdasági és vidékfejlesztési alapjának a kistermelőket segítő, vissza nem térítendő támogatási pályázata, amely szeptember 31-éig áll nyitva. Ezzel kapcsolatban Szatmári Adrián, a községi tanács fejlesztési és közbeszerzési kérdésekkel megbízott illetékese tartott sajtótájékoztatót, amelyen elmondta, hogy az idén a topolyai költségvetésben 14 millió dinárt irányoztak elő.

Szatmári Adrián (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

Szatmári Adrián (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

- Nyolc kategóriában hirdettük meg az idei pályázatot, a támogatásra olyan bejegyzett mezőgazdasági termelőknek van joguk pályázni, akik a topolyai községben végzik a tevékenységüket. A mesterséges megtermékenyítésre szánt keretösszeg 1 millió 300 ezer dinár, a maximálisan megítélhető támogatás pedig 15 ezer dinár gazdaságonként. A kamattámogatásra összesen 4 millió 300 ezer dinárt irányoztunk elő, és maximum 30 ezer dinárt juttathatunk az igénylőnek. Az idén valamennyi bejegyzett méhész részt vehet a pályázatunkon a méhcsaládok, méhészeti eszközök, illetve az állatorvosi szolgáltatások és egyéb kiadások fedezése a méhészek részére címszó alatt szereplő pályázatunk keretében megjelent háromféle kiírásra lehet átadni a támogatási igényt, akár egyszerre is – tette hozzá Szatmári Adrián. A támogatás előfeltétele, hogy a méhészek számlákkal bizonyítsák a kiadásukat. Méhcsaládok beszerzésére összesen 750 ezer dinárt irányoztunk elő, a maximálisan megítélhető összeg 50 ezer dinár. Az idén újdonság, hogy méhészeti eszközök beszerzésére is lehet pályázni, erre további 750 ezer dinárt különítettünk el, és a maximálisan megítélhető összeg 30 ezer dinár. A méhészek állatorvosi költségeire 550 ezer dinárt különítettünk el, és maximálisan 15 ezer dinárra lehet pályázni. 

Az állattenyésztés és a növénytermesztés terén kötött biztosítások költségtérítésére a keretöszszeg 3 millió 100 ezer dinár (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

Az állattenyésztés és a növénytermesztés terén kötött biztosítások költségtérítésére a keretöszszeg 3 millió 100 ezer dinár (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

- Az állattenyésztés, illetve a növénytermesztés terén is lehet pályázni a költségtérítésre, erre a keretösszegünk 3 millió 100 ezer dinár, és maximum 30 ezer dinárig igényelhetők vissza a kiadások. A szarvasmarha- és a sertésállomány állatorvosi szolgálataira, vakcinákra, gyógyszerekre is lehet támogatást igényelni, erre összesen 2 millió 650 ezer dinárt irányoztunk elő, s e téren is legfeljebb 30 ezer dinár a visszaigényelhető keretösszeg – tudtuk meg a község fejlesztési és közbeszerzési kérdésekkel megbízott illetékesétől, aki azt is elárulta, hogy az idén is lehet pályázni a piaci elárusítóhelyek költségének megtérítésére.

- Igyekszünk megtéríteni a piaci árusítóhelyekre vonatkozó bérleti költségeket, vagy legalábbis egy részüket, amelyre összesen 650 ezer dinárt különítettünk el, és 15 ezer dinárra lehet pályázni. Ebben az esetben is az a lényeg, hogy a termelő székhelye Topolya község területén legyen, a piaci tevékenysége természetesen nincs helyhez kötve – ismertette Topolya mezőgazdasági támogatásait Szatmári Adrián,  hozzátéve, hogy a múlt évi támogatási keretösszeget 1 millió dinárral tudta növelni a község.

A támogatási kérvényeket Topolya község honlapjáról tölthetik le az érdeklődők, kitöltésükben díjmentesen segítséget nyújtanak a falugazdász szolgálat munkatársai.