2024. március 29., péntek
POMPEO PODGORICÁBAN

Montenegró harci járműveket vásárol

A NATO-tagságról és a balkáni orosz jelenlétről tárgyalt Đukanovićtyal és Markovićtyal

Montenegró NATO-tagként az egész balkáni térség stabilitásának kulcsszereplője, emellett osztja az Egyesült Államok külpolitikai elképzeléseit – hangsúlyozta Mike Pompeo amerikai külügyminiszter pénteken Podgoricában. A tárcavezető Milo Đukanović államfővel és Duško Marković miniszterelnökkel tárgyalt a montenegrói fővárosban.

A találkozók után felhívta a figyelmet arra, hogy a montenegrói vezetés kész szembenézni a XXI. század veszélyeivel. „Kiberbiztonsági együttműködésünknek köszönhetően sikerült kifejlesztenünk a legújabb rosszindulatú orosz szoftver elleni védekezést, amely most már több millió eszközt véd világszerte” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy az együttműködés keretében amerikai diplomaták segítenek a kormánynak a korrupció és a szervezett bűnözés elleni harcban.

Pompeo közölte, hogy Washington hamarosan 36 millió dollár értékben ad el könnyű taktikai járműveket a 2017-ben NATO-taggá vált Montenegrónak.

Duško Marković kormányfő történelminek nevezte az amerikai külügyminiszter látogatását. Rámutatott, hogy az ország 2006-ban kikiáltott függetlensége óta még nem járt ilyen magas tisztségű amerikai kormánytag Montenegróban. Szerinte a látogatás azt bizonyítja, hogy az Egyesült Államok elkötelezett a nyugat-balkáni térség fejlődése, stabilitása és biztonsága iránt.

A felek a tárgyalásaik során Oroszország balkáni destabilizáló tevékenységéről is beszéltek. A 2016-os választásokat megelőzően szerbek és oroszok egy csoportja puccskísérletet hajtott végre Montenegróban, hogy oroszbarát erőket juttasson hatalomra. A kísérlet elbukott, a 14 elkövetőt összesen több mint 69 év börtönre ítélték. A hivatalos Moszkva többször is tagadta, hogy bármi köze lett volna a tervezett puccshoz.

Balkáni villámlátogatása során Pompeo Észak-Macedóniába is ellátogatott.