2024. április 19., péntek

Megkezdte a munkát a csendes-óceáni szemétgyűjtő

Megkezdte a műanyaghulladék begyűjtését a Csendes-óceánon egy holland feltaláló lebegő szemétszedője, a System 101 nevű berendezés, amelynek egy évvel ezelőtti tesztüzeme sikertelenül végződött. Boyan Slat, a The Ocean Cleanup projekt alapítója szerdán, Rotterdamban jelentette be, hogy a módosított berendezés begyűjtötte az első műanyag szemetet Kalifornia és a Hawaii-szigetek között félúton elterülő hatalmas (Franciaországnál háromszor nagyobb) óceáni szemétszigeten, ahová a tengeri áramlások sodorják össze a hulladékot.

Slat hangsúlyozta, hogy a sikertelen tesztüzem után partra vontatott és kijavított berendezés minden méretű műanyaghulladékot képes begyűjteni, beleértve a mikroplasztikot is.

A szerkezetet 2018. október elején vontatták ki a San Francisco-öbölből a Great Pacific Garbage Patchhez (GPGB) a vízen lebegő műanyaghulladék összegyűjtésére, a próbaüzemet október 17-én kezdte meg. Decemberre kiderült, hogy a hulladékbegyűjtő nem a tervek szerint működik, megfogja a műanyagot, de nem tartja meg, emellett levált belőle egy 18 méteres szakasz.

Az U-alakú rendszer egy 600 méter hosszú, egy műanyag csőből, ami a víz felszínén lebeg, és egy 3 méter mélyen a víz alá merülő fésűszerű filterből áll. Az általa kiszűrt szemetet hajók szállítják a partokra, az első rakományt várhatóan decemberben szállítják el.

A konstruktőrök becslései szerint az örvénylő áramlatok természet adta energiáit kihasználó tengeri takarítógép 1.8 milliárd műanyagdarabot gyűjthet össze.

A 25 éves feltaláló elmondása szerint már terveznek egy nagyobb és emberi közreműködés nélkül hosszabb ideig működni képes takarítógépet is. A hét éve megálmodott projektet cégek és egyetemek mellett a holland kormány is támogatja. Öt éven belül szeretnék eltakarítani a csendes-óceáni szemétsziget felét.