2024. április 23., kedd
WEKERLE-DÍJ

Dobos Menyhérté az elismerés

A Duna Médiaszolgáltató vezérigazgatója szerint személyén keresztül a magyar közmédia kapta a díjat

Wekerle Sándor Kárpát-medencei Gazdasági díjat adományozott a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Dobos Menyhértnek, a Duna Médiaszolgáltató vezérigazgatójának. A díjat az erdélyi Torockón, a Duna-házban adta át Radetzky Jenő, a kamara elnöke pénteken, az V. Kárpát-medencei Gazdasági Fórum keretében.

Dobos Menyhért (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Dobos Menyhért (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Radetzky Jenő felidézte: a Fejér megyei Móron született Wekerle Sándor miniszterelnöksége a legsikeresebb gazdaságfejlesztési időszak volt a Kárpát-medencében. Mórról indult 2011-ben az a gazdasági fórumsorozat is, amely a pénteki torockói fórummal zárul, és amely a Kárpát-medencei gazdasági integráció gondolatát erősítette meg.

A kamarai elnök elmondta azt is, hogy az első Wekerle-díjat Matolcsy György volt pénzügyminiszternek, a Magyar Nemzeti Bank jelenlegi elnökének ítélték oda, aki felkarolta az integráció gondolatát, aztán a Kárpát-medencei gazdasági teret betöltő vállalkozóknak, majd a Magyarországon kívüli közgazdásztársaságoknak adták. Hozzátette: a média felé fordultak a díjjal, melynek óriási szerepe volt annak a tudatosításában, hogy a nemzeti összetartozás programja és a gazdasági integráció kiegészítik egymást, egyik sincs a másik nélkül.

Radetzky Jenő felidézte, hogy a fórumsorozattal kimunkált gondolatokból született a magyar kormány által elfogadott Wekerle-terv, és jött létre a Kárpát-medencei gazdaságfejlesztési hálózat. „A gondolat ott van az emberek fejében, hogy a magyar gazdaság kiterjesztése a Kárpát-medencében kell, hogy megtörténjen” – fogalmazott. Úgy vélte: a magyar gazdaságot nemcsak a négy égtáj felé, hanem „ötödik égtájként” a Kárpát-medence felé kell megnyitni, és „ötven magyar sziklára” kell építeni. Elmagyarázta: e sziklák alatt azokat a magyar tulajdonú cégeket érti, amelyek megnövekedve jó eséllyel válnak multinacionális cégekké.

„Száz évvel Trianon után csak gazdasági revízióra van lehetőség” – jelentette ki, hozzátéve, hogy a gazdasági integráció ennek egy útja.

A fórumon Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja foglalta össze a jelenleg folyamatban levő Kárpát-medencei gazdaságfejlesztési program sarokszámait. Mint elmondta: a magyar kormány az elmúlt három évben a programok végrehajtására 94,7 milliárd forintot biztosított, melyből 37 781 család részesült támogatásban, és összesen 188 milliárd forint értékű beruházás valósult meg.

A főkonzul tájékoztatása szerint az erdélyi gazdaságfejlesztési program a Mezőség Maros megyei részén indult 2017 őszén, ahol 521 sikeres pályázó 1,54 milliárd forintos támogatást kapott, ezt a programot egy évvel később kiterjesztették a Mezőség Kolozs és Beszterce megyei részére is, ahol 458 pályázó kapott támogatást 1,84 milliárd forint értékben. A nagyobb értékű székelyföldi mezőgazdasági beruházások számára kiírt pályázatnak 66 nyertese van, melyek e hónap során összesen 24 milliárd forint értékben írhatnak alá támogatási szerződést. Szintén októberben hirdetik ki a székelyföldi kis összegű támogatásokra kiírt pályázat győzteseit. Itt 5291 pályázat érkezett be 21,4 milliárd forintos forrásigénnyel. Mile Lajos azt is elmondta, hogy folyamatban van az erdélyi gazdaságfejlesztési program partiumi kiterjesztésének az előkészítése is.

A Wekerle-díjat átvevő Dobos Menyhért úgy vélte, hogy személyén keresztül a magyar közmédia kapja a díjat.