2024. április 25., csütörtök

Az óceán átevezésétől a Déli-sarkig

Rakonczay Gábor tartott előadást Zentán

Rakonczay Gábor kétszeres Guinness-világrekorder és hatszoros óceánátkelő magyar hajós, az amerikai Év Kalandja díj és a Magyar Formatervezési Díj tulajdonosa tartott előadást szerda este Zentán a Művelődési Házban, ahol szép számban összegyűltek az érdeklődők, főleg olyanok, akik sportolnak, edzőként dolgoznak, hiszen a legnagyobb magyar kalandorként számon tartott fiatalember nemcsak az élményeiről mesélt, hanem életvezetési tanácsokkal is szolgált, ami sokak számára motiváló lehetett.

Rakonczay Gábor az ultRAn Sportegyesület tagjaival (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Rakonczay Gábor az ultRAn Sportegyesület tagjaival (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Rakonczay januárban érkezett vissza az Antarktiszról, ahol 44 nap alatt 900 kilométert gyalogolva három társával együtt elérte a Déli-sarokpontot, és az előadása főleg e köré az expedíció köré épült, ugyanakkor beszélt a felkészülési időszakról, a korábbi évek evezőskalandjairól, valamint azokról az álmokról is, amelyek elindították őt ezen a kalandori úton. Az előadás alapgondolatai közé tartozott, hogy az ember annyi, amennyit gondol és tesz; illetve a legmerészebb álmok is megvalósíthatóak, ha érdemben és minőségében teszünk értük, mert mindannyiunk feladata átkelni önmagunk óceánján. Az önmagunk óceánján való átkelés sokszor szóba került az előadáson, amelyen hangsúlyozta, hogy csakis rajtunk múlik, mit érünk el az életben, hogyan tekintünk a felmerülő problémákra, akadályként éljük-e meg őket, vagy túlhaladunk rajtuk a céljaink elérése érdekében.

Elmondta, hogy az elkövetkező négy-öt év még a komoly expedíciókról fog szólni, decemberben ismét átevezi az óceánt, jövőre pedig vissza akar menni a Déli-sarkra, de az már szólóexpedíció lesz. Úgy fogalmazott, hogy hetvenévesen is sportolni fog, akkor azonban már nem akar nagy dolgokat megvalósítani, azoknak most van itt az idejük.

Az előadás után az érdeklődők megvehették a könyvét, amelyet kézjegyével is ellátott. A rendezvényt a zentai ultRAn Sportegyesület szervezte.