2024. április 24., szerda

A szemétnek a konténerben a helye!

A Čistoća közvállalat a múlt héten több mint 450 köbméter darabos szemetet vitt el székvárosunk utcáiról, a polgárok nagy része sajnos nem az ilyesmire előirányzott konténerekben, hanem a szemetesek mellett hagyja a hulladékot.

Az elmúlt napokban sokkal több darabos szemetet hagytak az újvidékiek az utcákon, mint egyébként, ezért a Čistoća felhívást intézett mindenkihez, hogy a darabos szemetet csak az ilyesmire előrelátott konténerekbe helyezzék! A közvállalatban elmondták, főként régi bútorokat dobálnak ki a lakók, a hét folyamán több illegális szeméthelyet számoltak fel a Mileta Protić, az Ifjúsági mozgalom, a Preradović és a Parasztlázadás utcákban. A Dnevnik napilap honlapján megjelent cikk beszámol arról is, hogy a Ćirpanov utcában, a Felszabadulás sugárút mellett, valamint a Ruđer Bošković és a Hajduk Veljko utcákban a Köztisztasági Közvállalatnak külön teherautókat kellett igénybe vennie ahhoz, hogy a hulladékot elszállítsák a városi szeméttelepre.

A Čistoća közvállalatból felhívással fordultak az újvidéki polgárokhoz, hogy óvják a környezetet, és hogy figyeljenek oda a város tisztaságára! Arra kérik a lakókat, ne hagyják a szemetet a konténerek mellett és a közterületeken!

– Elfogadhatatlan, ha valaki szándékosan szennyezi a környezetet! Az elmúlt napokban a közvállalat megkezdte a darabos szemét szervezett elszállítása érdekében folytatott, ingyenes, őszi akcióját, ezért semmi értelme szétdobálni a hulladékot. Csak annyi erőfeszítésre van szükség, hogy meghatározott időben az erre előrelátott helyre vigyük el a darabos szemetet, és ne dobáljuk az elhasznált ágyakat, székeket a zöld felületekre, a járdákra és az épületek közötti zegzugos átjárókba – mondta Vladimir Zelenović, a Čistoća közvállalat igazgatója. Hozzátette: a polgárok a darabos szemetet akár saját járműveikkel is elszállíthatják a városi szeméttelepre, ahol ingyen letehetik a hulladékot. Ezenkívül, a polgárok számára biztosították az egynapos konténerbérlés lehetőségét is, ezek tartalmát a közvállalat később elszállítja a szeméttelepre.