2024. március 28., csütörtök

Kitartó, sikeres munka

A topolyai Orhidea Kézimunkacsoport tevékenységéről

Mozgalmas évet tudhat maga mögött a topolyai Orhidea Kézimunkacsoport.

A csoportra jellemző a kitűnő csapatmunka, a jókedv és a magas szintű szakmai tudás. Számtalan elismerésben és dicséretben részesültek az évek folyamán, s munkáikon is jól látható a folytonos fejlődés nyoma. Mészáros Veronika, a Topolyai Községi Nyugdíjas Egyesület keretein belül működő kézimunkacsoport vezetőjének helyettese elmondta, hogy a tagjaik sokrétű munkát folytatnak.

– Több fajta hímzéstechnikával dolgozunk, különféle csipkefajtákat készítünk, fafaragónk is van, csuhéból, tökből, vesszőből, papírból is készítünk dísztárgyakat. Van egy tagunk, aki drukkolással (előnyomással) foglalkozik, és gyűjtőkkel is dicsekedhetünk!

Kézimunkázás mellett van-e más közös tevékenységük?

– Időnként kirándulásokra járunk, néha még külföldre is eljutunk. Tavaly októberben néhány tagunk Baján járt, az idén Pécsre látogattunk. Ezeket a kirándulásokat a Nyugdíjas Egyesület szervezte meg. Más szakcsoportok tagjai, aktivistái is részt vettek a kirándulásokon! Minden évben szerveznek egy ilyen utat. A program városnézés kisvasúttal, múzeumok látogatása és séta volt. Baján sétahajóztunk a Dunán. Ezenkívül kaptunk egy meghívást a Vajdasági Magyar Folklórközponttól is egy körútra – ez a megtiszteltetés azért ért bennünket, mert már kétszer szép eredménnyel részt vettünk a minden második évben megrendezésre kerülő Polák Margit Hímzőpályázaton. Mindkétszer egy-egy tagunk bekerült a kiemeltek közé. Ezen a tanulmányúton Hajdú Bihar Megye nevezetességeit néztük meg. Baja, Kecskemét, Mezőtúr, Debrecen, Hajdúszoboszló, Karcag, Mezőkövesd, Budapest és Kalocsa volt az útvonal. Múzeumok, tájházak megtekintése volt a program, sőt még a Mesterségek Ünnepére is jutott egy kis idő a Budai Várban.

Más programot szerveznek-e?

– Évente rendezünk egy teadélutánt is, hiszen szórakozni is kell. Természetesen a meghívás kölcsönös, így mi is voltunk az idén Verbászon, Topolyán a Nefelejcs Kézimunka Csoportnál, Adán, Moravicán, Csókán, Feketicsen, Utrinán, Budiszaván, Törökkanizsán, Kúlán, Gunarason, Becsén, Zentagunarason, Bácsföldváron, Topolyán a Nagyapáti Kukac Péter Kézimunka Csoportnál, és Kishegyesen is. Az idén még a topolyai Tulipán Kézimunka Csoporthoz, valamint Csantavérre megyünk teadélutánra, és hátra van még a feketicsi csoport 15 éves évfordulója is. A Nyugdíjas Egyesület keretein belül más szakcsoportok is működnek, velük is jó viszonyt ápolunk. Idén a festők csoportjának kiállításán is rész vettünk.

Hol tudják továbbképezni magukat?

– Járunk műhelymunkákra – tavaly októberben Topolyán és az idén Budiszaván a tűnemezelést tanultuk. Ezzel a technikával a gyapjút speciális tűvel rádolgozzuk az alapanyagra, azután jön a díszítés. Hímezhetünk rá különböző mintát vagy pedig színes gyapjúval alakítjuk ki a mintát, szintén nemezelés technikával. Verbászon június elején, Csókán pedig augusztusban voltunk műhelymunkán. Ezenkívül Bajsán tanultuk a békés megyei szűcshímzést – ez egy magyar népi hímzés, a színek változatossága és jellegzetes minta jellemzi.

Milyen kiállításokon mutatták be a munkáikat?

– Az idén már több kiállításon is részt vettünk. A Nyugdíjas Egyesület épületében rendeztük a Húsvéti Kiállításunkat. Ezt a Vajdasági Kézimunka Kedvelők Szövetségének kiállítása követte Budiszaván, ahonnan egy szép serleggel térhettünk haza. Topolyán megjelentünk a Baba-kiállításon. Meghívást kaptunk a topolyai Tulipán Kézimunka Csoport önálló kiállítására, mint vendégek. Ezen a kiállításon részt vett mind a négy topolyai kézimunkacsoport. Ezután következett a MIRK Feketicsen, ami júniusban volt. Itt nagyon szép eredményt értünk el. A nagycsoportok kategóriájában sokadszorra első helyen végeztünk! Szeptember elején a topolyai EXPO-n is kiállítottunk.

További terveik?

– Az év végéig már nem sok tervünk van. Szeptember második felében a magyarországi Tiszaszigetre látogattunk. Az idén először kaptunk meghívást tőlük műhelymunkára. Hátra van még októberben Topolyán egy műhelymunka a Nefelejcs Kézimunka Csoport szervezésében, és természetesen a karácsonyi–újévi vásár, amelyet valószínűleg ismét a Nyugdíjas Egyesület épületében szervezünk meg. Azután jöhet egy kis pihenő, hogy újult erővel kezdjük el az új évet.