2024. április 25., csütörtök

Egészséges szokásokat népszerűsítenek a középiskolákban

Főznek, receptkönyvet készítenek és előadásokat szerveznek szülőknek, tanulóknak és tanároknak

A Szabadkai Közegészségügy Intézet három középiskolával együttműködve vesz részt a Tartományi Ifjúsági és Sporttitkárság májusban meghirdetett A középiskolások étkezése és szokásai címet viselő egészségnépszerűsítő projektum megvalósításában.

A projektum célja az egészséges életmód szokásainak népszerűsítése az iskoláskorúak körében. Az év végéig tartó programban több olyan akciót is szerveznek a partneriskolákban, amelyeknek köszönhetően tudatosabban étkeznek a gyerekek, többször visznek majd egészséges uzsonnát, illetve a fizikai aktivitás is a napi rutinjuk részévé válik. A projektum ütemtervében szerepel az iskolák környékén vásárolható egészséges élelmiszerek elérhetőségének javítása is.

A program célközönségét elsősorban a Vegyészeti Technológiai Iskola, az Egészségügyi Középiskola, valamint a Politechnikai Középiskola másodikos tanulói képezik, de a pedagógusok és a szülők is részt vesznek majd a megvalósításban, mondta el a pénteken megtartott projektum-bemutató sajtótájékoztatón dr. Nada Kostić Bibić, a Szabadkai Közegészségügyi Intézet egészségnépszerűsítő központjának vezetője.

– Több akciót is szervezünk a partneriskolákkal. Elsősorban kérdőívezést tartunk majd az intézményekben, méréseket végzünk. Ezt követően értekezéseket és szemináriumokat szervezünk a diákoknak és a tanároknak egyaránt, illetve olyan műhelymunkákat, ahol egészséges ételeket készíthetnek el a tanulók. Az ott elkészített ételekből egy elektronikus receptkönyvet adunk ki. A szülők kerekasztal-beszélgetésen vehetnek részt, a tanároknak pedig képzést tartunk. Népszerűsíteni fogjuk a szabadidősportokat is. Minderre nagyon kevés időnk van, mert a projektum december végén zárul – osztotta meg a sajtó képviselőivel a részletes tervet a központ vezetője.

A projektumot a város önkormányzata is támogatja.