2024. április 19., péntek

Mi is az a szociális vállalkozás?

A Vöröskereszt több helyi szervezetének részvételével pénteken Szabadkán kétnapos szakmai találkozó vette kezdetét, amelynek fókuszában a szociális vállalkozások álltak. A résztvevők több előadást is meghallgathattak, amelyeken szó esett többek között a vállalkozások ezen formájának jogi és gazdasági meghatározásáról, illetve megoszthatták egymással ezzel kapcsolatos tapasztalataikat.

A médiának nyilatkozva Siniša Trajković, a Vöröskereszt szabadkai helyi szervezetének titkára kifejtette, hogy a Vöröskereszt szabadkai, bari, ohridi, trebinjei, užicei és kragujevaci szervezetének képviselői öt éve rendszeresen találkoznak egymással, hogy megvitassák azokat az aktuális kihívásokat, amelyekkel meg kell küzdeniük munkájuk során.

– A Vöröskereszt valójában szociális vállalkozás, és ennek valójában nem is vagyunk tudatában. Mindennapi munkánk során ezzel foglalkozunk, és ez a mostani találkozás remek lehetőséget nyújt arra, hogy megtudjuk, hogy mit is takar a szociális vállalkozás kifejezés, hogy milyen elvek mentén kell működtetni, illetve azt is, hogy ezen vállalkozások milyen módon tudnak bevételhez jutni, amit azután fel tudunk használni az egész közösség érdekében a különböző aktivitások lefolytatásához – mondta Trajković.

A rendezvény nyitóelőadását Lazar Ožegović, a tartományi kormány szociális vállalkozásokkal foglalkozó tanácsának elnöke tartotta, aki kifejtette, hogy a szociális vállalkozások a közgazdaság egyik új ágát képezik, és lehetővé teszik, hogy a társadalom azon rétege, amelyik segíteni szeretne a nehéz sorsú polgártársain, megtehesse ezt.

– Mi, itt Vajdaságban az általam irányított tanáccsal lépéseket tettünk a szociális vállalkozások terén, és a tartományi kormány a tervek szerint a jövő évi költségvetésében pénzeszközöket különít el a szociális vállalkozások feltérképezésére. Ez azt jelenti, hogy aktivistáink bejárják Vajdaságot, és nyilvántartásba veszik a szociális szolgáltatásokat igénybe vevőket. Jelen találkozó célja, hogy a tapasztalatok cseréjével megtaláljuk a legjobb megoldásokat – fogalmazott Lazar Ožegović.

A kragujevaci Vöröskereszt titkára, Nevenka Bogdanović a médiának nyilatkozva arról beszélt, hogy számukra a legfontosabb, hogy az aktivistáiknak megfelelő hátteret tudjanak biztosítani.

– Mi önkéntesekkel, illetve az önkéntesekért dolgozunk, mivel ők azok, akik a saját szabadidejüket feláldozva segítenek embertársainkon. A mi feladatunk, hogy biztosítsuk számukra azokat a feltételeket, amelyek a megfelelő munkavégzéshez szükségesek. Ezt csak szociális vállalkozásként tudjuk biztosítani, és ennek módját még mi is csak tanuljuk, ezért vagyunk ma is itt – nyilatkozta Nevenka Bogdanović.