2024. március 28., csütörtök

Segítség a mezőgazdasági termelőknek

Négy és fél millió dináros támogatást osztottak ki Magyarkanizsán

Összesen négy és fél millió dinárral támogat huszonhat községbeli mezőgazdasági termelőt Magyarkanizsa önkormányzata a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap eszközeiből. A termelők minőségi tenyészállat beszerzésének támogatására, valamint mezőgazdasági gazdaságok öntözésre szolgáló gépek, eszközök és felszerelések beszerzésére tudtak pályázni.

Az ünnepélyes szerződéskötésre pénteken került sor a magyarkanizsai városházán (Puskás Károly felvétele)

Az ünnepélyes szerződéskötésre pénteken került sor a magyarkanizsai városházán (Puskás Károly felvétele)

A huszonhat nyertes közül tizenheten az öntözőberendezésekre pályáztak, kilencen pedig minőségi tenyészállatokra nyertek támogatást. Az oromhegyesi Beszédes Mónikáék egy öntözőberendezésre pályáztak sikeresen, ami reményeik szerint az idei hozamot is növelni tudja majd. A támogatást egy öntöződob (tifon) és a hozzá kapcsolódó locsolószárnyak beszerezésére igényelték.

Huzsvár Ervin, a községi tanács mezőgazdasággal és gazdasággal megbízott tagja elmondta, hogy a minőségi tenyészállatok támogatására összesen 1,5 millió dinárt, míg az öntözőberendezések támogatására 3 millió dinárt irányoztak elő. Mindkét esetben hatvanszázalékos intenzitású volt a támogatás, és maximálisan 400 ezer dináros támogatást igényelhettek a gazdák, a maximális keretösszeget azonban egyetlen gazda sem használta ki az idei év folyamán.

Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere az esemény kapcsán elmondta, hogy az önkormányzat minden pályázat kiírásakor igyekszik figyelembe venni a mezőgazdasági termelők igényeit is.

Fotó: Puskás Károly

Fotó: Puskás Károly

– Úgy gondolom, hogy az önkormányzat továbbra is, az elkövetkező években is nyitott lesz az új elképzelésekre és ötletekre. Számunkra rendkívül fontos, hogy megpróbáljuk olyan formában és olyan módon támogatni a gazdákat, ahogyan az számukra a leghasznosabb, hiszen továbbra sem szeretnénk párhuzamos vonalakat kialakítani sem a Prosperitati Alapítvánnyal, sem pedig a tartományi vagy a köztársasági mezőgazdasági támogatásokkal – emelte ki a polgármester.

A községbeli mezőgazdasági termelők november 15-éig további három pályázatra jelentkezhetnek, ezek pedig a kamattámogatás, a biotermelés támogatása, valamint az elhullott jószágok elszállítási költségére irányuló hozzájárulás.