2024. április 18., csütörtök

Hogy teljes legyen a kép

Bánát 1918 novemberében

Rendhagyó kötetet mutattak be csütörtökön a nagybecskereki Népmúzeumban. Dr. Németh Ferenc és dr. Milan Micić közös munkája az első világháború végének a bánáti eseményeiről szól, de nem az eddig megszokott módon.
Az ötletadó dr. Németh Ferenc volt, aki szerint tavaly a századik évfordulóra ugyan sok könyv, tanulmány jelent meg az első világháborúról, de egyik se világította meg azt a másik oldalt. A kötetben ezt a másik oldalt a nagybecskereki Torontál című lap 1918. októberi és novemberi számaiban megjelent cikkek jelentik, a szerző válogatásában és fordításában.
– Ebbe benne foglaltatnak azok a problémás események is, azok a túlkapások, amelyekre itt sor került Bánát-szerte. Ezek olyan történelmi tények, amelyektől nem is kell és nem is szabad elszöknünk. Szembe kell nézni velük. Valaki ezt örömteli eseményként könyvelte el, valaki pedig szívszorító eseményként élte meg. Mind a két nézőpont itt ebben a kötetben benne foglaltatik. Gondolom, hogy ez a nagy erénye, hogy megszületett egy ilyen kötet, amibe mind a két oldal nézőpontja benne van. Nem volt ez könnyű dolog, de most úgy hiszem, hogy büszkék vagyunk mind a ketten, hogy ezt a munkát korrektül elvégeztük, mondja dr. Németh Ferenc.
A Torontálban megjelent szövegek most először kerültek a szerb olvasók elé, és forrásként tudják majd használni a szerb történészek is. Mert a Torontál egyedüli sajtóorgánumként a vidéken, napról napra dokumentálta a bánáti történéseket, persze ahogy azt a körülmények megengedték.
– A könyv mindenképpen érdekes lesz az olvasók számára. Különösen azoknak, akik szeretik Bánátot és Bánát történelmével foglalkoznak. Az emberek általában nem látják, hogy az adott eseményt hogyan éli meg a másik oldal. Most a szerb kulturális közvéleményről és történelemírásról beszélek. Úgyhogy ha majd például Belgrádban mutatjuk be a könyvet, akkor nyilván érdekes reakciókra számíthatunk. Mert ez teljesen új és ismeretlen, mondja Milan Micić társszerző.