2024. április 25., csütörtök

A román miniszterelnök újabb ideiglenes miniszterek kinevezését kérte az államfőtől

Újabb hét ideiglenes miniszter kinevezését kérte Viorica Dancila román miniszterelnök pénteken az államfőtől, és úgy értékelte: a miniszterjelöltek kinevezésének további megtagadása már bűncselekménynek minősíthető Klaus Iohannis részéről.

A román miniszterelnök ideiglenesen a védelmi miniszterre bízná a belügyi tárca, a vízügyi és erdészeti miniszterre a környezetvédelmi tárca, a gazdasági miniszterre az energiaügyi tárca, a kutatásügyi miniszterre az oktatási tárca, a fejlesztési miniszterre az igazságügyi tárca és a vállalkozásfejlesztési miniszterre a parlamenti kapcsolatok irányítását is, a távközlési minisztert pedig ideiglenesen megtenné a stratégiai partnerségért felelős miniszter-elnökhelyettesnek is.

A kormányfő jelezte: jogi lépéseket fontolgat az elnök ellen, hiszen a miniszterjelöltek kinevezésének sorozatos elutasítása szerinte már bűncselekmény.

Dancila arra utalt, hogy az államfőt alkotmánybírósági döntés kötelezi az ideiglenes tárcavezetők kinevezésére. Az elnök ugyanis csak az új - meghatározatlan időre javasolt - kormánytagok kinevezését utasíthatja el, amennyiben lépését megindokolja, azt viszont nem akadályozhatja meg, hogy egy megüresedő minisztérium irányítását a kormányfő kérésére ideiglenesen egy másik kormánytagra bízzák.

A taláros testület határozata egyébként azt is előírta, hogy a kormánykoalíció felbomlása után Dancila a parlament elé járuljon bizalmi szavazásra, aminek viszont a kormányfő nem tett eleget. Az államfő szerint a miniszterelnök veszi semmibe az alkotmányt azzal, hogy nem kérte a parlament jóváhagyását, miután megváltozott a kormány politikai összetétele.

Eddig mindkét tisztségviselő arra hivatkozott, hogy a szeptember 18-án hozott alkotmánybírósági döntés indoklására vár, a héten azonban ez is megjelent a közlönyben és így az alkotmánybírósági határozat hatályossá vált.

Jövő héten a kormányfőnek immár ellenzéki kezdeményezésére kell a parlament elé járulnia, ahol csütörtökön szavaznak a kormány leváltását kérő bizalmatlansági indítványról. Iohannis többször kijelentette: alig várja, hogy Dancila-kormányt leváltsa a parlament.

A szociáldemokrata kormányfő és a jobboldali elnök - a kormányválság két főszereplője - csatározásának egyre élesebb hangneme annak tulajdonítható, hogy ellenfelek a novemberi elnökválasztáson.