2024. április 25., csütörtök

Hiába a tiltás, Bagdadban tovább tüntetnek

Sokan meghaltak a kormányellenes akciókban – Teljes készültségben a hadsereg

Az egyre hevesebb és erőszakosabb tüntetések miatt tegnaptól kijárási tilalmat vezettek be néhány iraki városban, így Bagdadban is, ahol a kormányellenes megmozdulások résztvevői a héten többször is összecsaptak a biztonságiakkal. Irak más részein is tömegek tiltakoztak a kormányzati korrupció, a munkanélküliség és a hiányos közszolgáltatások ellen. A demonstrálók és a rendőrség között kirobbant incidensekben legalább húszan meghaltak, sok százan megsebesültek.

Meghatározatlan idejű kijárási tilalmat rendeltek el tegnap hajnali öt órától Bagdadban az erőszakossá vált tüntetések miatt. Az utcára vonult több száz elégedetlen ember a kormányzati korrupció, a kilátástalanság, a magas munkanélküliség és az alapvető közszolgáltatások hiánya (a csapnivaló víz- és áramellátás) ellen tiltakozott.

A kedden kezdődött akció hamar erőszakba torkollott. A rendőrség sok helyen összecsapott az erőszakos tüntetőkkel, akik ellen könnygázt, gumilövedéket és vízágyút is bevetett. Szerda este már elitegységeket is kivezényeltek a tiltakozók ellen, sőt a biztonsági erők a tömegbe lőttek, hogy megakadályozzák az elégedetlenkedők behatolását a bagdadi repülőtérre.

Előzőleg más helyszíneken is tüntettek az iraki fővárosban, ahol a biztonságiak fokozott óvintézkedéseket vezettek be a kormányzati épületek és a nagykövetségek környékén.

Néhol vidéken is utcára vonultak a legelkeseredettebb emberek. A dél-iraki Nászirijjában szerdán rendkívül erőszakossá vált a demonstráció, amelyet a rendőrség csak nagy nehezen tudott megfékezni. A demonstrálók és a biztonságiak közötti összecsapásokban – amelynek résztvevői mindkét oldalon lőfegyvert is használtak – hét tiltakozó és egy rendőr meghalt, több mint ötven civil megsebesült. A kelet-iraki Amárában négy halálos áldozatot követeltek az összecsapások. Másutt is zavargásokba torkollottak a megmozdulások, de nem mindenütt folyt vér. Több száz feldühödött tüntető Nedzsefben például „csak” a kormányzóság épületeit rohanta le, és néhányat felgyújtott.

Országszerte eddig összesen legalább húszan haltak meg az összecsapásokban, és több mint háromszázan sebesültek meg.

Adil Abdul-Mahdi iraki miniszterelnök közölte, hogy a kormányzók maguk dönthetnek a kijárási tilalom bevezetéséről a saját tartományukban. Erre már sor is került Naszirijja, Amára és Hilla városában.

Ám ez az intézkedés nem biztos, hogy sokat segít, hiszen az elégedetlenség óriási országszerte. A főváros sem kivétel, ahol tegnap – a kijárási tilalom ellenére – is folytatódtak a tüntetések, illetve az összecsapások a rendőrökkel.

Irak politikai és katonai vezetése nyilatkozatban állt ki a tüntetés és a véleménynyilvánítás szabadsága mellett, ugyanakkor elítélte a tiltakozók erőszakos cselekedeteit, lépéseit. A kormány mindenkit önmérsékletre szólított föl, miközben a védelmi minisztérium teljes készültségbe helyezte a hadsereget az állami szuverenitás, a közhivatalok és a külföldi diplomáciai képviseletek védelme érdekében. A bagdadi nemzetközi repülőtérhez is fegyveres alakulatokat vezényeltek.